enbg

Свилен отпадна от „Танцувай с мен – 3…стаен”, остава да учи четене и писане

4.4.2011 | коментара

4 април 2011 г.

Последните участници се представиха в понеделник с български народен танц. Това бяха Мая Иванова и Вилиана Иванова, които танцуваха „Шопска ръченица“.

По думите на Павлина двете приятелки доста са потренирали и танцът им е добър. Николай също беше харесал изпълнението.
Според Мария двете са били в музика, имало надиграване и настроение. Памбос предложи заглавие за този танц: „Весело, приятно прекарване на всичките булгари, от две невероятни булгарки!”

Солистът на ансамбъл „Филип Кутев” Йордан Станимиров, който консултираше участниците и помагаше в преценката на журито, обобщи, че участниците се справили прекрасно – направили всичко възможно да се доближат до българския фолклор, да се представят с една техника, която много трудно се усвоява.

Журито оцени втората група финалисти:

Вероника Валентинова – 5,75
Юсуф и Вергин – 5,00
Стефан Николов – 5,25
Райя Андреева – 4,75
Нина Димитрова и Кирил Йосифов – 5,00
Борис Панайотов – 5,50
Мая Иванова и Вилиана Иванова – 5,25

Класирането след задачата „Български народни танци” е следното:

1. Мариана Кабаджова и Танко Кабаджов – 6,00
2. Вероника Валентинова – 5,75
2. Цвета николова – 5,75
4. Борис Панайотов – 5,50
5. Мая Иванова и Вилиана Иванова – 5,25
5. Стефан Николов – 5,25
7. Нина Димитрова и Кирил Йосифов – 5,00
7. Юсуф Селим и Вергин Терзиев – 5,00
9. Весела Христоскова и Боян Христосков – 4,75
9. Райя Андреева – 4,75
11. Стефан Бончев и Кольо Бончев – 4,50
12. Свилен Балчев – 4,00

Съгласно регламента от проекта отпадна Свилен, който обаче остава, заради поетия от Слави ангажимент Свилен да се научи да чете и да пише.

Слави обеща на Свилен, че ще погаси неговия кредит в размер на 400 лв. Въпросният кредит Свилен изтеглил за „най-голямата ми мечта – да дойда и да седна тука”. Този заем му бил гарантиран от кмета на с. Блъсково – Валентин Железов, на когото Свилен обяснил следното: „Искам да ходя са се състезавам при Слави Трифонов”. Парите Свилен вложил ”да си купя обувки, панталон, анцузи”.
Сливен Балчев разказа, че има съпруга – Наташа, и син на 5 годинки – Балчо, ако има втори син Свилен обеща да го кръсти Слави.

Водещият прочете в ефир и писмо от жена, която не желаеше да се споменава името й и предлагаше безвъзмездно да погаси кредита на Свилен. Получихме и много писма, от други хора – учители, които искат да го научат да чете и пише, както и други, които искат да му помогнат с кредита.

Слави Трифонов обясни, че ще плати кредита на Свилен, защото за пръв път човек, когото не познава, влага такава самоотверженост, за да дойде да участва в шоуто, при това заради емоцията.
Сега единственото задължение на Свилен към Слави е да се научи да чете и да пише, каза водещият и обеща в края на проекта „Танцувай с мен – 3…стаен” да му направи изпит, който непременно ще съдържа диктовка. Желанието на Свилен Балчев пък беше, когато дойде ред за изпита, да му позволят да играе нещо от неговия си стил, за да докаже какво може.”

Финалистите получиха новата си задача, която ще ги изведе извън границите на България и на Стария континент – „Латино”.