enbg

Руслан Трад, 9 януари 2015 г.

9.1.2015 | коментара

По повод ескалацията на терористичната обстановка във Франция, свързана с атентата срещу “Шарли Ебдо” и вземането на заложници в еврейски магазин в Париж, гост в „Шоуто на Слави“ беше председателят на форума на арабската култура в България и член на асоциацията на европейските журналисти – Руслан Трад.

Руслан Трад разказа, че е научил за стрелбата в редакцията на „Шарли Ебдо“ броени минути след като се е случила, от социалната мрежа Twitter.

Гостът, който е от смесен брак на българка и сириец, отговори на въпрос на Слави като какъв се определя: “Трудно ми е да кажа какъв се чувствам. Все пак – роден съм тук, отраснал съм тук и съм много свързан с България“, обясни Руслан Трад. Той каза, че не е усетил дискриминация в България, но отдаде това на факта, че не е с тъмен цвят на кожата. „За съжаление мои приятели, които са по-тъмни, са имали проблеми“, обясни Руслан Трад. Според него обаче по-крайно настроените хора са малцинство у нас.

Руслан Трад сподели подробности и около своя опит като журналист на свободна практика и в частност по главната тема, върху която работи през последните години – темата за Близкия Изток. Той разказа за посещението си в Ирак, когато е снимал документален филм за „bTV Репортерите“ със своя колега Георги Тотев. „Ние бяхме два дни на фронтовата линия, на 600 м. от позициите на Ислямска държава, обстреляха ни – отървахме се, за щастие, но видяхме много тъжни картини. Просто трябва да се радваме, че имаме шанса да живеем в по-мирни времена“, разказа за преживяванията си Руслан Трад. Според него е много лошо това, че човек трябва да отиде на подобно място, за да осъзнае какъв късметлия е, че живее в България. За отношението на хората в Ирак към българите гостът сподели: „България има много силно име в тези държави. Изключително добро име – все още. (…) Много добре ни приеха. Аз съм сигурен, че ако бяхме дошли от Франция, нямаше да свършим толкова работа.“ Руслан Трад разкри още, че следващите му планове за снимане на документален филм са с дестинация Либия, а Слави обеща да му помогне с каквото може.

По отношение на религията гостът поясни, че е мюсюлманин. „Аз си избрах сам религията, тъй като при смесените семейства е малко по-различно. А и моят баща не е религиозен. Той никога не е говорил за това вкъщи“, каза той и допълни, че сама по себе си религията е ценна, а проблемът се корени в това кой как я тълкува. На въпроса на водещия дали карикатурите на пророка Мохамед го засягат, Руслан Трад отговори така: „Честно казано са ми абсолютно безразлични точно тези карикатури. Просто чисто стилово аз не съм фен на „Шарли Ебдо“. Слави Трифонов допълни, че не коментира стилистиката на карикатурите, а по-скоро фактът, че на тях е изобразено лицето на Мохамед, което е забранено в исляма. „Аз не бих го направил, но не бих го забранил. Това е свободата на словото“, обясни Руслан Трад. Водещият Слави Трифонов определи разсъжденията на своя 27-годишен гост като „много мъдри“ за възрастта му. Руслан Трад разкри, че именно работата му по темата за Близкия Изток и това колко товар носи истината със себе си му е помогнало да „ошлайфа“ егото си.

На финала на разговора гостът сподели, че войната в Сирия е преобърнала света му. „Защото преди това вярвах в други ценности и идеали, които се оказаха лъжа. Може би е права приказката, че лошите моменти те учат, не радостните. (…) Не искам да звуча песимистично, не съм толкова песимистичен човек, но онова, което се научих поне малко, е да съм малко по-реалист, тъй като това на младите хора ни липсва понякога“, каза Руслан Трад.

Цялото предаване от 9 януари 2015 г.