enbg

Румен Петков: Управлението на ГЕРБ има катастрофални ресори

14.1.2010 | коментара

13 януари 2010 г.

„Аз съм последователен и ще продължа да бъда в БСП. Това е идея.” – каза бившият външен министър Румен Петков при гостуването си в шоуто.

Петков коментира множество събития от обществено политическия живот в страната. Убийството на Боби Цанков той определи като изключителна арогантност. Отразяването му е оценка за ценностната система на нацията, каза той, съпоставяйки огромния медиен шум по темата, с времето, отделено за смъртта на големия режисьор Крикор Азарян.

Запитан за операцията по залавянето на „Наглите” Румен Петков каза, че и по негово време е имало резултати в борбата с организираната престъпност. „Отвличанията няма да спрат. Това се случва по цял свят”, каза Петков и добави, че МВР е най-силното звено в правителството и такива операции трябва да получават обществена подкрепа.

На въпрос каква причина може да има един вътрешен министър да се среща с братя Галеви, Румен Петков отговори, че от получената информация в резултат на срещата му с тях, е била от голяма полза за държавата. На коментар на Слави, че след този случай си е подал оставката, бившият вътрешен министър коментира, че оставката му е била обсъждана и преди този момент.

„Полицията е свързана с организираната престъпност, за съжаление”, заяви Петков и подкрепи думите си като цитира анализ, сочещ, че „разпределението на наркотрафика в София лежи на разпределението на районните управления.” Много висши служители на полицията са направили немалко по въпроса, каза той и увери, че в структурите на МВР има много честни и почтени служители.

Загубата на БСП на последните избори Румен Петков обясни с вината „на нас самите”. Според него, силният ход бил Станишев да си подаде оставката още на 5 юли 2009 г. „България се нуждае от силна левица – каза Петков, – обществото има нужда от баланс.” Запитан как в БСП ще привличат млади хора, той отвърна, че с политика. На въпрос в коя от групировките на БСП е – тази на Овчаров или тази на Станишев, Петков отговори, че не е в нито едната, а и собствена си няма.

„Управлението на ГЕРБ има катастрофални ресори”, каза Румен Петков и изрази мнение, че някои министри са уклончиво неадекватни. „При всяко свое появяване Симеон Дянков вдъхва сили на БСП”, коментира гостът и добави, че за съжаление не е само той. „На четни дати пускаме АЕЦ Белене, на нечетни я спираме.” – даде пример за ситуацията Петков. Като безотговорно определи той изказването на Божидар Димитров за искане на репарации от Турция.

Скандала с винетките Румен Петков определи като морално чувствителен въпрос. „Когато тръгваш в политиката, трябва да си даваш сметка докъде са твоите близки.” – каза Петков. Гласуването „за” на двамата негови колеги, членове на националния партиен съвет, Румен Петков окачестви като неадекватна реакция.

Въпроса дали на Бойко Борисов му е комфортно с Волен Сидеров и Иван Костов, Румен Петков коментира с тезата, че Бойко Борисов скоро ще обсъжда възможността за предсрочни избори.

„Случаят с Румяна Желева е унизителен за България”, каза Петков и изтъкна, че „ако бяха оставили Меглена Кунева, България щеше да е с друга тежест и друг авторитет, подхожда се по тясно партиен център”.

Румен Петков подари на Слави пластика с куршуми от Освободителната война през 1878 г. и Книга с руските паметници в България.