enbg

Ролята на героя е да поддържа системата в неизправност

12.1.2012 | коментара

Тагове:

11 януари 2012 г.

Редколегията на „Шоуто на Слави“ се събра в сряда, за да обърне внимание на проблемите, които в последно време се случват в България. „Имам чувството, че съм болен от шизофрения, защото всичко, което виждам в държавата, е че нещата не вървят добре, а от медиите ни заливат непрекъснато с една изключително позитивна информация, че сме цъфнали и сме вързали“, каза Слави на колегите си сценаристи.

Тошко Йорданов започна коментара си така: „Мисля, че сме в лудница, което не е нещо ново. Мен по-скоро ме притесняват други неща – да речем леко съм притеснен от всички хвалебствия, които се изсипаха за предстоящия специален съд, който въвежда държавата. Не искам да кажа, че е лошо да се съдят престъпниците и да влизат в затвора, защото те видимо не влизат. Специални съдилища обаче се въвеждат, когато държавата не функционира или има диктатура. Това означава, че реалният ни съд, който би трябвало да се занимава с престъпността, както е по цял свят, тук или не съществува, или тези, които ни управляват, вървят към диктатура“.

Филип Станев беше подредил извадки от противоречиви изказвания, които премиерът Бойко Борисов е направил през 2011 година.

Относно темата за строителството и магистралите премиерът е казал:

„Мойта работа е да строя. Тези 20 години тухла върху тухла не е сложена. Един камък не е пренесен.“

„Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум.“

„Във всяко сако имам лентички. Като фокусник съм.“

„Желание имам да видя България с магистрали, зали, метрото и след това хората ще станат по-богати. Магистралите ще отпушат всичко и тогава ще се вдигнат доходите.“

Темата за президентските избори премиерът е коментирал така:

„Нашите усилия и цел са местните избори, но за съжаление трябва да се борим и за президентския пост.“

„Президентският пост изобщо не е нужен на партия ГЕРБ и ни идва в повече.“

„Президентският пост за ГЕРБ е важен и ние ще положим всички усилия да излъчим достоен кандидат.“

„Който и да бяхме посочили, щеше да стане президент.“

По темата за АЕЦ „Белене“ също се срещат интригуващи изказвания:

„Ако трябва да платим цена от 8-9-10 милиарда евро за АЕЦ „Белене“ – аз няма да я платя. Който иска, следващият да я плати. При сегашните условия централата не може да стане. „

„Ще строим „Белене“, как няма да строим. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност.“

„За ядрена централа, за петролопроводи, газопроводи се подписва в пиано-бар, на коляно… Подписваме го, ама, 1 година след това трябва да си изчистим детайлите… Все едно на твоя език да го кажа – ще се женя днеска, ама, след 1 година ще започна да спя с жена ми… Ама, след 1 година тя е избягала вече жената.“

За протестите в страната Бойко Борисов е казал:

„Мъча се цял ден… и става въпрос само за пари“.

За кризата по света и у нас думите му са:

„За всяко милионче жива мръвка се откъсва от мен“.

„Понеже ме питате за картофите, ще ви отговоря. Моето семейство, откакто се помня до ден днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в „Плод-зеленчук“ да си ги купуваме… И 2000% да нарасне цената на картофите, мен и може би стотици семейства това не ги касае.“

Иво Сиромахов сподели със зрителите анализ на д-р Николай Михайлов, който е чел наскоро. „Той казва, че всъщност министър-председателят идеално отговаря на образа на обществото, който се е създал през последните 20 години, защото той обединява най-успешните типажи на тези 20 години – мутра, полицай, политик и спортист. И казва, че ако допреди 7-8 години е звучало като някаква шега това Бойко Борисов да стане премиер, то днес го приемаме като нещо естествено. В този смисъл трябва да внимаваме много за Стоичков, защото и той напоследък доста обикаля наоколо“ – допълни Сиромахов. Той изказа мнение, че България в момента в политически план е една изцяло комунистическа държава: „От една страна управляват хора, от които министър-председателят е бивш член на комунистическата партия, вътрешният министър и вицепремиер е бивш член на комунистическата партия и председателят на парламента е бивш член на комунистическата партия“. От другата страна сценаристът постави БСП, които „трябва да играят уж опозиция, но въобще не играят опозиция, защото те си се чувстват добре там с техните 30-40 мандата“. Слави и Иво поставиха и въпроса защо след като според БСП последните избори са били нечестни – те не искат да ги оспорват. Според Сиромахов от 240 депутати в парламента „около 200 са бивши членове на БКП“ и многопартийна система на управление не съществува.

„Как се развива един екшън, един филм? Кога има герой?“, попита Ивайло Вълчев. „Герой има тогава, когато има хаос и когато нищо не е наред. Ролята на героя е да поддържа системата за неизправност. Ако системата работи – няма герой“, обясни той.

Драгомир Петров припомни на зрителите репликата на Бойко Борисов, че „ще лови снежинките във въздуха“ и няма да позволи да има проблем със снеговалежите в страната. Сценаристът показа снимки от Япония, където въпреки падналия 10-метров сняг пътищата са изчистени до асфалт. „Аз от тези снимки си вадя извод, че японците явно нямат агенция „Пътища“, за да са почистени така“, каза той.

Иван Кулеков коментира данните на Европейската фондация за качеството на труда и живота, според които България е на първо място в Европа по необразовани и безработни младежи, всеки пети на възраст до 24 години е без перспектива за развитие. „Вчера говорих с едно момче, което завършва Кеймбридж с отличие. То ме попита какви са шансовете му да участва в българската политика. Посъветвах го да се насочи към футболния отбор на тигрите от Бистрица, да подава топката на Бойко и Вучката, противникът да му счупи краката в наказателното си поле и премиерът да вкара отсъдената дузпа. Друга перспектива за развитие на умните, образованите и талантливите в България няма“, заключи Кулеков.