enbg

Редколегията, 15 януари 2015 г.

15.1.2015 | коментара

В предаването тази вечер Слави Трифонов разговаря със сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев, Александър Вълчев и Светослав Митев за зачестилите дипломатически посещения в България, за множеството убийства в страната през последния месец, както и за декларациите на политическите лица пред Сметната палата.

Най-напред Слави Трифонов постави въпроса защо в рамките на няколко дни в България идват трима високопоставени дипломати. Водещият припомни, че вчера на посещение в България беше външният министър на Великобритания Филип Хамънд, днес визита имаше държавният секретар на САЩ Джон Кери, а до дни се очаква у нас да дойде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
От думите на Тошко Йорданов стана ясно, че въпросът защо тези мъже посещават България точно в този момент си задават и от BBC. Според авторитетната медия, цитирана от Тошко Йорданов, възможните теми са „газови доставки (в светлината на спрения проект „Южен поток“), войната в Източна Украйна, международният тероризъм, миграцията – законна и незаконна, и ужасното състояние на българските въоръжени сили“.

Според Тошко Йорданов развитието на събитията е показало, че България е щяла да има полза от реализирането на „Южен поток“ – независимо дали, защото през територията на страната ще минава транзитен газ или пък защото тръбите на „Южен поток“ не минават през Украйна. Той уточни, че България е зависима от руския газ и ако има проблеми в Украйна, откъдето минава тръбата, по която страната ни в момента получава руски газ, ще има проблеми и за България.

Сценаристът отдели особено внимание и на посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери. Йорданов заяви, че „на такива срещи не се казва истинската причина, поради която се случват“ и отбеляза, че Джон Кери не е представител на руските или европейските интереси, а на американските. Ето защо Тошко Йорданов заяви следното: „Американските интереси в тази страна са, колкото и да ми е неприятно, с добива на шистов газ“. Йорданов припомни, че именно американската компания „Шеврон“ трябваше да извърши проучванията и добива на шистов газ у нас. Това не се случи, защото беше наложен мораториум за добив на шистов газ в България, който действа и до днес, припомни хронологията на събитията сценаристът. „Проблемът на този мораториум е, че имаме Бойко Борисов, на когото може да му се вярва в рамките на две седмици максимум, тъй като досега сме имали хиляди случаи, в които той казва едно, на другия ден казва друго, след това се връща на първото“, изрази опасенията си Тошко Йорданов.
Филип Станев заяви, че днес, на общата пресконференция с Джон Кери, Бойко Борисов е застанал зад мораториума за добив на шистов газ. Сценаристът обаче припомни с видео материал думи на Бойко Борисов, изречени в Добрич през 2011 г. Тогава Борисов отново е премиер и пред граждани, протестиращи с плакати срещу добива на шистов газ (тогава въпросът още беше открит и нямаше мораториум), заявява: „Изрично ви предупредих, че нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Единственият начин това, за което казвате, да се случи, е да продължавате с плакатите. Ваша работа. Така че продължавайте така – може да го подпишем на инат накрая!“

В предаването Тошко Йорданов отдели време и за да обясни чисто технологично как се добива шистов газ и защо въпросната технология носи сериозни щети на почвата и т.нар. „водоносен хоризонт“. Сценаристът цитира и популярния филм „Gazland”, който разказва за замърсяването на районите, в които се добива шистов газ. Сценаристът сподели още, че е попаднал на проучване на БАН, посветено на това доколко е опасен добивът на шистов газ в България. Той цитира родните учени, които казват, че „за разлика от американците, където този принцип на фракинг се прилага в слабозаселени територии, в България – Добруджа нито е слабозаселена територия, нито е неплодородна“.

По-късно Тошко Йорданов се върна на темата за посещенията на високопоставените дипломати в София. Според него те не се случват, „защото ние сме толкова важни“, а защото „най-вероятно те (дипломатите) ще ни натискат да направим нещо“. Сценаристът смята, че визитата на Кери може да е свързана с темата за шистовия газ или с кризата в Украйна. Предположението на Тошко Йорданов за посещението на главния секретар на НАТО е, че той идва, заради ужасното състояние на въоръжените сили на България. Йорданов разгледа въпроса и в контекста на предполагаемите сценарии, за които се говори. Той заяви, че Украйна може да бъде провокирана да си върне силово Крим, което никак няма да е добре за България, защото ще се окажем съседи с две страни във военен конфликт (Русия и Украйна).

В предаването беше засегната и темата за зачестилите убийства в България. Филип Станев сподели, че е парадоксално в деня, в който МВР е задържала предполагаема група за поръчкови убийства, да бъдат извършени две нови убийства – на Димитър Стоянов–Лудия в Пловдив и на бизнесмен от Петрич. Александър Вълчев пък откри парадокс в думите на главния секретар на МВР Светослав Лазаров, който е заявил, че са разбили предполагаемата група за поръчкови убийства, защото членовете им щели да се избият взаимно.
Филип Станев припомни и убийството на строителните предприемачи – семейство Дамянови, както и на „дясната ръка“ на кмета на Пазарджик – Татяна Павлова. „Ако не беше истина, би изглеждало като някакъв филм на Куентин Тарантино, в който се лее много кръв“, заяви Филип Станев и допълни, че в България не е разкрита докрай нито една група за поръчкови убийства. Станев припомни и мащабните операции на МВР, по времето на първия мандат на ГЕРБ, сред които и акцията „Октопод“, които по-късно претърпяха крах в съда.

На финала на разговора Светослав Митев се върна на темата за посещенията на високопоставени чуждестранни политици у нас. Той завърши с тезата, че „политически чужденци“ не са само чуждите дипломати, посещаващи България: „Политически чужденци за нас са и нашите сънародници, които са в политиката. Те не се държат като някой, когото го е грижа за България“.

Във видеото може да видите и нестандартния прочит на декларациите на родните политици пред Сметната палата, направен от сценариста Александър Вълчев.

Цялото предаване от 15 януари 2015 г.