enbg

Редколегията търси причини за съществуването на власт като тази в България

18.5.2011 | коментара

Тагове:

17 май 2011 г.

Редколегията в „Шоуто на Слави” и днес коментира актуалните обществено политически теми. Иво Сиромахов се появи с колоритна прическа, тип „хан Аспарух”, рожба на крайното му следобедно политизиране, според някои. Коафьорското достижение, красящо главата на Иво Сиромахов, сложи начало на една от темите на Редколегията. Ивайло Вълчев се обърна към своя колега с думите: „Така наблюдавана отгоре, тази Ваша прическа прилича на нова автомагистрала. Очаквай утре сутрин да дойдат да ти я открият.” Драгомир Петров пък прие визията на Сиромахов като символ на новооткритата 19 – километрова автомагистрала „Люлин”, защото прическата му била „къса и безсмислена”.

Слави Трифонов заяви, че няма нищо лошо в това да се откриват магистрали, стига те да не се обявяват все едно се прави път до Луната. Оставяйки настрана хумористичните елементи, темата за 19 – километровата отсечка до Перник коментира и Тошко Йорданов: „Един човек, доста постен като речник, като обща култура, излиза и се тупа в гърдите: „Аз направих това, аз направих онова!” Какво е направил? 20 км магистрала. При това с какво ги е направил – с европейски пари. При проект, който е започнал при предишния кабинет. Като че ли 20 км са чудо на инженерната мисъл. Предишният кабинет, при цялото ми негативно отношение към тоя крадливо тройно – коалиционен кабинет, също пусна магистрали, без да има такова масово оливане от рода на „Вижте ние пуснахме 20 км магистрала.” И за да не бъде голословен, сценаристът изреди магистралите, открити от Тройната коалиция: Оризово – Стара Загора (39 км.), Карнобат – Бургас (53 км.), Перник – Долна Диканя (22 км.), Харманли – Любимец (24 км.). Тошко Йорданов каза, че не помни при откриването на тези магистрали да е имало „тежки всенародни празненства”.

Редколегията коментира и скандала на миналата седмица. Тогава лидерът на „Атака” Волен Сидеров, придружаван от фотограф, връчи папка на американския посланик Джеймс Уорлик с искане САЩ да плати наем от 2 млрд. долара за наем на американските бази в България. И всичко това се разигра в столичен ресторант, където посланикът бил на вечеря. Иво Сиромахов припомни, че Волен Сидеров се оплака в парламента как посланик Уорлик го е заплашвал с думите: „I will destroy you” („Аз ще те унищожа”) и „USA will destroy you” (Америка ще те унищожи”). Сиромахов показа на зрителите въпросния фотос, на който се вижда как Сидеров се опитва да връчи папка на Уорлик, а самият посланик гледа в друга посока, към своите събеседници на масата. „Погледнете Уорлик. Според мен той казва на своите събеседници: „Момичета, ще поръчвате ли още нещо, че келнерът напира. Заведението приключва.” – така Иво Сиромахов се опита да разгадае какво всъщност се е случило по време на вечерята на американския посланик.

„Жалкото е, че „келнерът” е депутат, а по-жалкото е, че благодарение на него и на парламентарната му група в момента има парламентарно мнозинство”, каза Тошко Йорданов и продължи: „Всякакви решения като бюджет, пенсии, какво се строи, къде ще се ходи, международни ангажименти се приемат с гласовете на този човек и на неговата партия. Никъде по света ултра националистична партия не участва пряко във властта, защото това е неудобно в цивилизованите страни. Те съществуват, но с леко неудобство. Имаше реакция на Американското посолство, че с подобен тип партии Америка никога няма да комуникира и няма да си правят срещи, т.е. ние сме абсолютно за смях.”

Слави обърна внимание и на скандала от деня, свързан с Волен Сидеров. Иво Сиромахов обясни какво точно се е случило в Батак на честванията по повод 135 години от Априлската епопея, цитирайки новинарските сайтове: „Повече от десет души на „Атака” са нахлули в сградата на община Батак и са започнали да обиждат служителите. Наричали ги „турци”, понеже „Атака” не получили разрешение за митинг.” Освен това Волен Сидеров се качил на трибуната и отскубнал кабелите за озвучаването. Според кмета на Батак Петър Паунов, Волен Сидеров е съборил и малко момиченце. Пак в Батак, Сидеров е заявил, че ГЕРБ са национални предатели, тъй като не подкрепили предложението 17 май да бъде обявен за ден на националния геноцид срещу българския народ. Освен това Сидеров се е заканил „Атака” да оттегли подкрепата си за правителството, ако то приеме цената на тока да се увеличи от 1 юли.
Иво Сиромахов определи като „простотия” да се държиш така по време на честване на историческо събитие.
Редколегията припомни, че Волен Сидеров е този, който „стреля по невинен човек на магистрала и му се размина” (Слави Трифонов), „принуди депутат да лъжесвидетелства” (Т. Йорданов), „весело подпийнал летя със самолет” (Филип Станев). По повод на Волен Сидеров, Иван Кулеков попита риторично: „Добре де, след като прокуратурата не може да се самосезира, психиатрията не може ли да се самосезира?”
Накрая Филип Станев откри логично обяснение за държанието на лидера на „Атака”: „Ако Съединените щати искат да те унищожат, ти си под известно психическо напрежение…”

По време на Редколегията Филип Станев беше този, който отдели специално внимание и на най-новите стилистични достижения на премиера Борисов. Сценаристът цитира как Бойко Борисов е представил работата на МВР пред директора на Европол Роб Уейнрайт. Премиерът е заявил: „Луд умора няма, само се поти.” Филип Станев обърна внимание и на начина, по който медиите отразяват ангажиментите на премиера. „Бойко извози Вежди в Правец”, прочете заглавие от вестник Филип Станев и продължи да цитира от статията: „Премиерът Бойко Борисов и културният министър Вежди Рашидов обходиха почти цялото игрище в Правец с двуместна голф количка. Премиерът Бойко Борисов изправи косата на културния министър Вежди Рашидов с шеметното си пикиране с голф количка при откриване на игрището. След като преряза лентата, министър – председателят качи Рашидов и 10 минути форсира двуместната количка покрай 18 – те дупки.” „Не знам дали сте виждали голф количка, – попита Филип Станев – но тя се движи с шеметната скорост от около 10 км/ч.” Иво Сиромахов пък недоумява какво прави културният министър на откриване на голф игрище. „Явно там ще свири Филхармонията”, предположи сценаристът.

Пред Редколегията Иво Сиромахов постави въпроса къде да търсим дълбоките причини за съществуването на явление като нашата власт. „Самите хора, които издигат властта, самите те са доста неясни като идеи, желание, какво искат да им се случи”, заяви Сиромахов. За да защити твърдението си, той пусна едно клипче, качено в известен видео портал. Във краткото „филмче” българин се разхожда по улиците на японски град и представя по неподражаем начин видяното от него. „Това е един съвременен Бай Ганьо”, заключи след „премиерата” Слави Трифонов.

Иван Кулеков бе последният, който взе думата в Редколегията. В своето изказване, той обърна внимание на „едни тихи и интелигентни протести на едни тихи и интелигентни хора – аптекарите”: „Те, с едни малки лентички по белите си престилки протестират срещу приетия от правителството проектозакон, който позволява на хората без фармацевтично образование да работят като аптекари. Такива закони, които поставяха хора без образование на мястото на хора с образование, утвърждаваха само примитивни диктатори от типа на Мао Дзе Дун и Пол Пот. Днес българското правителство решава водопроводчиците да продават антибиотици, утре ще реши неграмотните да станат библиотекари или касапите да завеждат хирургии. Заплатите в академии, университети и училища вече са приравнени с тези на техните чистачки. На въпроса защо искате да емигрирате, 200 000 българи – на социологическо проучване днес – отговарят: „Просто не искам повече да живея в България”. Няма да бъде далече денят, в който физкултурник ще стане министър на вътрешните работи, общинска юристка, възхваляваща магистралите на Хитлер – председател на Народното събрание, а мутра-министър – председател на България. Сега по същество в България се извършва не нежна, а просташка революция, аналогична по своята дебилност на тази от 9 септември 1944г., когато простите и простаците завзеха властта и изхвърлиха на улицата или на прасетата интелектуалния елит на държавата. 45 години в България властва и безчинства посредствеността. Още 2 години стигат!”