enbg

Редколегията за цените на горивата и протеста на граждани

17.3.2011 | коментара

16 март 2011 г.

След един пропуснат петък Редколегията заседава отново тази сряда, заради излъчването на новия проект „Танцувай с мен – 3 … стаен“ в четвъртък и петък. Слави Трифонов и сценаристите от Редколегията тази вечер обсъдиха най-актуалните напоследък теми – покачването цената на горивата и последвалия протест на граждани, зад който не стоеше нито една партия. Редколегията определи протеста като „много хубав”, като „първата лястовичка на българското общество”, защото той не е бил организиран от нито една партия, а хората сами са се организирали по интернет. Иво Сиромахов заяви, че „във всеки един момент хората имат право да излязат на улицата”, защото „ние сме граждани, не сме поданици, не сме роби”.

Различията в цените на горивата сценаристите илюстрираха с няколко таблици. От първата става ясно, че безоловният бензин 95 в България е по-скъп от същия бензин в Кипър, Естония, Латвия, Полша и Румъния. Още по-любопитна бе втората таблица, касаеща цените на дизела към 2 – ри март. Оказва се, че в България цената на дизела е една от най-високите в света. Дизелът е по-евтин в Кипър, Естония, Латвия, Литва, Люксембург (страната с най-висок доход на глава от населението в ЕС), Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Испания. „България е с най-ниските доходи в ЕС, скандално е да имаме най-скъпия дизел”, заяви Иво Сиромахов. Третата таблица потвърди думите на сценариста – от нея става ясно, че България има най-ниската минимална заплата в целия ЕС. В Люксембург е най-високата.

Слави Трифонов изрази учудването си, че никой не обяснява реално защо са толкова високи цените на бензина. Водещият припомни, че според премиера Бойко Борисов цената на бензина е висока, защото Либия има проблеми, защото там има гражданска война. Иво Сиромахов цитира премиера, който казва: „Срещу кое протестирате? Срещу Кадафи? И аз бих протестирал, защото всичко идва от там, идва от проблемите с петрола.” „Да, но тогава защо Кадафи се оказва лош за България, а добър за Люксембург”, пита Иво Сиромахов.

Драгомир Петров пък откри гадателски способности у председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В документ от 16 февруари, издаден с нейна заповед, се увеличават депутатските пари за бензин. „Явно тя е предвидила скока на цената на петрола, заради кризата в Либия”, заяви Драгомир Петров.

Редколегията обсъди и въпроса доколко държавата може да повлияе за намаляването цената на горивата. Иво Сиромахов заяви: „От една страна, държавата, в лицето на Бойко Борисов, твърди, че това е свободен пазар, нищо не може да направи, от друга страна – Валентин Златев, шефът на „Лукойл”, който е най-големият вносител на петрол в България, казва – „само държавата може да се намеси”. И аз не мога да разбера – те тия хора не си ли говорят, аз имах информации, че са приятели по едно време…Имам чувството, че ни будалкат.” „Като гледаме цените не бензина, май си говорят”, заподозря Сашо Вълчев.

Светльо Митев показа по-мащабно мислене: „Вие питате кой може да повлияе на цената на бензина, не само на бензина, на каквото и да било. Може да повлияе само потребителят, само че в България няма толкова потребители, колкото консуматори. Разликата между консуматора и потребителя е, че консуматорът взима това, което му дадат на цената, на която му обявят. Докато потребителят съзнава от какво има нужда и съзнава на каква цена може да получи това, от което има нужда. Това се възпитава в гражданско общество, което има ясно съзнание, че срещу теб има и друг човек, и че ако този друг човек, по някакъв начин са засегнати неговите права, автоматично са засегнати и твоите права. Защото това е разликата между една съвкупност от амеби – на едната амеба не й пука за другата амеба, и многоклетъчния организъм. Защото, ако аз си ударя палеца с винкел, мозъкът ми ще бъде информиран за това нещо, т.е. клетките, които са били засегнати в долната част на тялото ще бъдат регистрирани в горната. Затова хората трябва да осъзнаят, че са част от едно цяло. И няма как да бъдеш щастлив, ако през две преки някой е нещастен.”

Сценаристите коментираха и гафа с данъците на софиянци. „Общината ги е вдигнала, а Бойко Борисов ги е свалил, защото няма да се отрази добре на имиджа преди изборите”, коментира Слави Трифонов. „Представи си какъв хаос се създава” – обърна се Иво Сиромахов към водещия и продължи: „Някои хора са си платили, сега ще им връщаме пари, това издава една паника, срамна история.”

Сиромахов обърна внимание и на новината от преди няколко дни, която той нарече „голямата рокада във властта”: „Софийска община се мести в Министерството на земеделието , Министерството на земеделието се мести в сградата на Софийска община. Това е жестоко, те преместят ли се – всичко ще тръгне изведнъж.”