enbg

Редколегията за реакциите след кандидатурата на Кунева за президент

9.6.2011 | коментара

 

08 юни 2011 г.

Почти седмица след като Шоуто на Слави посочи Меглена Кунева за своя кандидат за президент на България, Редколегията се събра да обсъди реакциите на политическите партии. Сценаристите, заедно с водещия на предаването тази вечер Ивайло Вълчев, коментираха и други актуални обществено-политически теми.

„Настана панически вой”, така Ивайло Вълчев определи ситуацията след обявяването на кандидатурата на Меглена Кунева на 2 юни в Шоуто на Слави. В началния си коментар водещият иронично изрази учудването си от реакцията на депутатите от различните партии: „…Как сме си позволили ние, обикновени български граждани, при това, забележете – без да сме нарушили нито един закон, та – как сме си позволили да имаме наглостта да се възползваме от гражданските си свободи и да кажем какво мислим. Дори депутати от различни групи се обърнаха към СЕМ с искане да ни накажат. Очевидно за господа депутатите е престъпление това, обикновени български граждани да изкажат обикновеното си лично мнение. Престъпление е някой да мисли по различен начин от този, който е удобен на депутатите, престъпление е да подкрепяш някого, който не е в схемата на играчите.”

Според Иво Сиромахов депутатите се страхуват от кандидатурата на Меглена Кунева, защото бившият еврокомисар е много различен кандидат, не прилича на тях. „Нито една от политическите партии няма кандидат, който като го сложиш до г-жа Кунева, да изглежда добре”, съпостави Иво Сиромахов. Според Тошко Йорданов няма как до Меглена Кунева да стоят добре Волен Сидеров от „Атака”, „другарите” Румен Овчаров, Румен Петков и Сергей Станишев от БСП, „хидроинженерът” Доган от ДПС, „физкултурникът по шортички или пожарникарят по другите шортички” от ГЕРБ.

„Сравнението на обичайните заподозрени, които ще се явят на президентските избори с г-жа Кунева в никакъв случай не е в тяхна полза. Защото какво можеш да кажеш срещу един умен, образован човек, доказан професионалист, добре познат в Европа. Човек, който утре ще отиде и ще си говори свободно с всеки един от европейските политици, просто защото ги познава”, каза още Иво Сиромахов. Според него точно затова е този страх, затова се сипят „нелепи обвинения” и „странни заплахи” със СЕМ. Според Тошко Йорданов депутатите могат да реагират така и просто защото са глупави: „Там има хора, които не се срамуват да излязат и да кажат пред електронни медии, че България се е освободила от турско робство преди 500 години. Те реагират просто глупаво. Гого Лозанов им обяснява, че Шоуто на Слави е частна продукция и законът всъщност регулира, дотолкова, доколкото регулира, равнопоставеност на политическото отразяване само за държавни медии. За частните медии няма закон, който да ги задължи да правят това, което искат българските депутати. Има закон, който те трябва да спазват, но не е задължително всички в хор да пеят за Бойко Борисов.” Тошко Йорданов коментира и меморандума, който СЕМ изпрати до електронните медии. От СЕМ искат частните медии да се подпишат под документа, че ще се придържат към обективност, равнопоставеност и баланс при представянето на политическите претенденти в предстоящите избори. Тошко Йорданов заяви: „Да задължиш частна медия да прави такова нещо е безумно. Със същия ефект аз бих поискал СЕМ да напише един меморандум до производителите на краставици – всички краставици да са 20 см дълги. Частните медии си имат самостоятелна медийна и редакционна политика.” За да коментира въпросния меморандум на СЕМ, Ивайло Вълчев си послужи със средствата на метафората: „Това е все едно да тръгнеш да искаш една жена, да кажеш на майка й и баща й: „Вижте сега, аз харесвам вашата Марийка, разбира се – харесвам и Стоянка, и Иванка, но аз искам да се оженя за Марийка.” Човек в един момент трябва да си каже мнението все пак.”

Тошко Йорданов определи като смешни изказванията на Иван Костов и Надежда Нейнски, че не е добре, че Меглена Кунева е непартиен кандидат. „Трябвало кандидатите да бъдат подкрепени от партия, което означава те да са контролирани”, заяви сценаристът. Надежда Нейнски, цитирана от Драгомир Петров, казва: „Отговорността на партиите е да защитят парламентарната демокрация”. „Кой я застрашава?” – попита Драгомир Петров. Според Иван Кулеков, хората, които правят тези изявления се страхуват от разбиването на модела.

Сценаристите коментираха още едно изказване на представител на дясното политическо пространство. Според Мартин Димитров от СДС Меглена Кунева била проект на Георги Първанов. „Здравейте, другари архари, тука дето сме се накачили”, обърна се към своите колеги Тошко Йорданов и добави: „По тази логика, да речем – Мартин Димитров е политически проект на Доган. Защо не?”

„Те искат да ни кажат, че партийците са по-висока категория хора и само партийците могат да ни управляват. Това е като преди 10 ноември”, обобщи темата Иво Сиромахов.

Водещият Ивайло Вълчев предложи да си поговорят за „положителни неща” – само преди ден вътрешният министър Цветан Цветанов преброи престъпниците и те са точно 1977. Сашо Вълчев реши да отдели малко време на математиката. При 1977 членове на престъпни групи, 1 006 000 000 лв. бюджет на МВР и 33 800 полицаи по данни на Евростат, излиза, че 17 полицаи с 508 852 лв. не могат да се справят с един престъпник. Според Ивайло Вълчев по-интересното е, че Цветанов знаел престъпниците с ЕГН – тата, с адресите. „Защо не ги хващат тогава?” – попита водещият.

Иво Сиромахов излезе с любопитно предложение по случая: „Могат да направят стенвестник, да напишат техните имена и да ходим да ги плюем.”

Иван Кулеков коментира цялостната ситуация в страната в своя стил: „Всички усилия на днешната власт имат една цел – да убеди хората, че колкото по-проста е една власт, толкова тя е повече народна. Мислещите хора в тази страна не са нито власт, нито народ. С аргумента „Не ми трябват философи” – бодигардът уволни министъра на транспорта. По-просто нещо от един бодигард може да бъде само неговият бодигард. Смятайки всеки българин за престъпник и всеки, който носи фамилията Гечев за министър на Виденов (б.а. Цветан Цветанов свърза родово мъжа на кандидатката за председател на Софийски градски съд Величка Цанова с министър Гечев от правителството на Виденов. Това впоследствие се оказа недостоверно), Цветанов се нахвърли с комунистически обвинения върху един от хилядите Гечеви, в случая съпруг на кандидатката за поста председател на Софийския градски съд. По повод, на което бившият министър Гечев пита: „По тази логика вие, г-н Цветанов, може да сте незаконен син на Цветелина и оттам доведен син на Бойко, или примерно брат близнак на Цецко Елвиса. Сте ли?”

Бодигардът на бодигарда, използвайки известни охранителни методи, пробута за председател на Софийския градски съд една съдийка с едва 4 – годишен ефективен стаж, само за да предпази своето и тялото на своя шеф от влизане в затвора. По някаква случайност съдийката се оказа семейна приятелка на Цветанов. Друга случайност пък е, че приятелката на физкултурника с 6 – те апартамента също има 6 апартамента. За 2 години Цветанов направи това, което сталинизмът направи за 5 – сля в едно милиция и съд. Първите присъди на бъдещия Народен съд можем да очакваме още преди изборите. В знак на протест, две съдийки от вече зависимата съдебна система подадоха оставки – хората с достойнство в нашата страна се броят на пръстите на едната ръка.”

Тошко Йорданов също коментира темата за Цветан Цветанов и неговата семейна приятелка Владимира Янева, новият председател на Софийски градски съд. Сценаристът заяви, че Владимира Янева е бавила дело срещу „Софийски имоти”, фирмата, която разпродаде на безценица софийските имоти, а накрая е прекратила делото срещу подсъдимите. „И най-интересното е, че нейният баща е купил от същите тези, които тя съди, два имота. Интересно дали ги е прекратила просто хей така или защото баща й е купил в Зона Б-5 – 74 квадрата помещение – магазин, което три години по-късно ипотекира за 50 000 евро. И още един имот – в центъра на София, зад Министерски съвет, това въобще не е на пъпа на София, това е адски смотан квартал – и най-интересното е, че цената я няма записана в имотния регистър. Същата тази дама в момента е шеф на СГС, приятелка на Цветанов , който е с 6 апартамента и тук няма никаква връзка, и аз съм едно гадно същество, което прави някакви гадни намеци”, завърши Тошко Йорданов.

Редколегията коментира и темата от деня – желанието на Волен Сидеров да оглави Комисията за борба с корупцията. „С корупцията иска да се бори човек, който според думите на негови депутати, им е искал по 150 000 евро гаранция за депутатските им места” – заяви Иво Сиромахов. „От една страна го разбирам – каза Драгомир Петров – с корупцията може да се бори човек, който е добре запознат с нея.” Сиромахов припомни, че тази комисия е и Комисия по етика. „Той е най-етичният депутат, който някога е съществувал” – заключи сценаристът.

Ивайло Вълчев пък тръгвайки от новината, че сме първи в Европа по брой на болни от кучешка тения, беше решил да извади различни проучвания и класации, в които попада България, правени от агенции и организации, извън нашата страна. Ето и кои класации цитира водещият на шоуто:
Първи сме в Европа по брой на партии
България на последните места в класация за инвестиции
България – трета по брой на смъртни случаи при катастрофи
Сред първите сме по ръст на цените
България се срива в световната класация за свобода на словото
Сред най-големите песимисти на света са и българите
България е на първо място по злоупотреби с пари от еврофондовете
България държи първо място по най-скъп ток
България се нареди на първо място по скок на безработицата
България на първо място по броя на пушачите в Европа
България на първо място по смъртност от инфаркти и инсулти
България на първо място в ЕС по компютърни вируси
Номер едно сме по мързел в света

„Ние просто не искаме разни издания и агенции да си правят веселба на наш гръб. Не искаме името на България да става повод за смях в такива класации. И точно тези неща имаме предвид, когато казваме „Няма такава държава” – с тези думи водещият Ивайло Вълчев анонсира социалния протест в музикална форма на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд” – „Няма такава държава”.