enbg

Редколегията за правенето на политика и методите на ГДБОП

5.5.2011 | коментара

4 май 2011 г.

Редколегията се събра отново в сряда, за да обсъди актуалните събитията в страната или„положението”, както сценаристите го наричат. Положението не е добро, каза Иво Сиромахов, но после се поправи, защото ако съдим по казаното по новините от управляващите, следва да съдим, че всъщност си е добро.

Тошко Йорданов насочи вниманието към скандалния арест на Тенчо Попов. В шоуто бе излъчен целият клип по ареста, в който се вижда как първо е изблъскана и ударена в стената секретарката, а след това и ударите, нанесени на Тенчо Попов, повалянето му на земята и настъпването на ръцете му от двама маскирани. В края на клипа отново се вижда, че двама маскираните от ГДБОП сядат на дивана и си правят снимка, показващи вдигнати палци. На видеото, освен това, се вижда и присъствието през цялото време на зам.-градския прокурор Роман Василев.

Тошко коментира и днешното изявление на директора на ГДБОП Станимир Флоров, чийто екип се е снимал за спомен по време на ареста на Тенчо Попов. В изявлението си Флоров казва, че не намира нищо лошо в това. Флоров добавя още: „Виждам едни нормални действия, когато един човек не изпълнява нареждания.” „От това, което видях, излича, че нарежданията са били – „разбий си главата в стената”, „блъсни си секретарката в стената (…)”, коментира Тошко.

Слави каза, че като ловец разбира какво се е случило – явно разглеждат Тенчо Попов като трофей. „Правим си шеги, но това е злокобно”, каза още Слави и попита защо не се снимат с истинските си физиономии, а с качулки.

Според Тошко делото е за подкуп, той не е наркодилър, не се занимава с продажба на оръжие, едва ли има нужда да го просват на земята и да го настъпват. По думите на Слави, най-голямата наглост е, че този, който отговаря за това, го оправдава.

Иво Сиромахов добави, че същото се е случило и с Краси Аврамов, който е обикновен човек, за което Тошко вметна, че не му е попречило да „яде бой”. „Той е абсолютно невинен, като изключим, че пее безобразно, но това не е по наказателния кодекс. Това може да се случи на всеки.” – коментира Сиромахов.
Според Тошко използваните в случая с Тенчо Попов доказателства са от СРС-та. „Друг е въпросът, че прокурорът сам си е дал нареждане и сам си го е разписал. Ако се използваха СРС-тата, за да се постъпва по този начин с хората, които са записани на тях, по тази логика трябваше да има видео как Цветан Цветанов, тия същите, го просват”, коментира Тошко Йорданов. Слави допълни, че и министър – председателят го има в СРС-та, на което Тошко реагира, че ако ще просват всички от СРС-тата, трябва да има такова видео и с премиера. Идеята се хареса на водещия, но ентусиазмът им бе париран от Сашо Вълчев, който каза: „Днес не бива, защото днес е международният ден на пожарникаря”. По неговите думи, хората не са почели премиера, а можело да излязат двама-трима души в интимна манифестация, поне пред спалнята му.

Светльо Митев предложи освен интимната демонстрация, „да му запалим един малък пожар, който е най-добре да бъде запален с най-малко спазвания от него документ – конституцията”. На забележката на Слави, че се шегува, Светльо отговори – „шега е, но приблизителна”. След това г-н Митев коментира, че „премиерът обича да пътува по света, който той е създал в началото на Стария завет”. Сценаристът припомни, че при скорошно посещение в Хърватска, премиерът е заявил:„Ние в България много добре се живеем”. Позовавайки се на контекста на това, което колегите му споделиха по-рано, Светльо Митев изрази мнение, че явно премиерът има предвид себе си и вицепремиера Цветанов…. „Иначе – каза той, – наблюденията на КНСБ са, че процентът на безработицата е двойно по-голям от обявения, най-вероятно двойно по-голям и от процента, обявен и през миналата година по същото време, около 20%. …
Искам да ви кажа, че когато процентът на безработицата се доближи до процента на ДДС, обикновено същия процент хора напускат страната, напълно лишени от способността да изпитват носталгия.”

Драгомир Петров изрази мнение, че Бойко Борисов трябва да излезе утре (5 май 2011 г.) на протеста на хората с увреждания, защото „за тези хора не се говори, тези хора не се ухажват. Единственият начин да се обърне внимание на хората с увреждания, е когато Бойко Борисов си счупи крака. Много ми е интересно дали ще излезе утре на протеста или ще отиде да открие новия 150-и метър от новата магистрала. Защото той всяка седмица ходи и открива метър по метър. Аз имам чувството, че строим някаква километрична магистрала, а то са някакви 34 километра. (…) Освен това ние не я строим с наши пари, явно той с чужда пита помен прави”.

Ивайло Вълчев имаше какво да каже още за „хората с качулките”. – „Не само трябва да се снимат – хубаво е, аз съм „за”, каза Ивайло и добави, че това е прозрачност. Освен това той призова тези хора да бъдат задължени по време на акция да носят преносими мобилни устройства и да отразяват действията си във Facebook и Twitter. Ивайло бе категоричен, че иска да вижда какво става на страницата на ГДБОП – „господинът с качулката току-що просна господин еди кой си, двеста души одобряват това, триста души не одобряват”.

По повод стартиралата игра за президентските избори, Слави се позова на изказване на Цветанов от днешния ден, че „ГЕРБ на всяка цена трябва да вземат президентския пост, защото имало промени и назначения в съдебната система, които трябва те да ги направят, ако искаме да има реформи. Вижте какъв е изборът – няма ги ГЕРБ, няма реформи!”

Ивайло Вълчев уместно обрисува ситуацията, като си послужи с метафора. Той предложи първо да си представим, че сме извикали майстор, който трябва да ни построи къща и накрая майсторът казва – „извинявай, ама аз ти построих егати скапаната къща”. Същият пример Ивайло даде и за майстора на колата ни, който я потрошава, а ние и в двата случая, като потърпевши, „теглим една майна” и никога повече не се връщаме при въпросните майстори. „Защо тогава, когато дойде политик и каже, абе в тая държава нищо не е наред, ние му казваме – ами, супер! – ще те изберем още един път?”, попита Ивайло.
Редколегията излезе с конструктивно предложение след заеманите от Бойко Борисов постове на кмет, министър – председател и очакваната – президент, да бъде избран още за: патриарх, папа, мюфтия, шеф на ООН, треньор на националния отбор по футбол, плюс треньор на Левски и ЦКСА, едновременно, също за треньор на художествената гимнастика, както и на федерацията по бридж-белот.

Ето какво сподели за финал Иван Кулеков: „Миналата седмица се проведоха протести срещу цената на горивата, в резултат на което те скочиха с около 10 стотинки, т.е. ние, като най-нещастна нация, станахме по-нещастни с още 10 ст. Знам това, защото в България индексът на щастието се изписва на огромни табла пред всяка бензиностанция. Ако на таблата пише: бензин, дизел – 2.50 ние като народ се чувстваме ограбени и нещастни и дори сме навити да протестираме, но ако на таблата пише: 2 лева – ние сме щастливи и благодарим на партията, вожда и учителя. Ние не се чувстваме ограбени и изобщо не ни минава и през ум да протестираме срещу това, четака наречената ни демокрация беше изградена изцяло върху ограбването на народа, че недоимъкът ни се дължи, не толкова на икономическата криза, колкото на некадърността на това управление. На нас не ни пука, че стотици хиляди сънародници – български турци – живеят под робството на ДПС, че единствената перспектива пред стотици хиляди цигани е да станат крадци, че България се топи и бавно изчезва от картата на земята, че възрастните хора в селата умират, защото нямат пари да стигнат до болница. Никой не протестира срещу гаврата с декларациите на безработните, срещу тоталната деградация в културата, образованието и възпитанието, срещу алкохолизирането, което всяка седмица отнема човешки животи и срещу тоталното мутризиране на полицията. Пошлостта и омразата, която носят жълтите вестници се поглъщат с кеф, никой не приема като лично и национално оскърбление наглото, просташко, байганьовско поведение на българския министър-председател. Ако ние имахме непоносимост към всичко, което не засяга собственият ни джоб, тогава и джобът ни щеше да бъде по – пълен.”