enbg

Редколегията за политическите безумия и истинските герои

24.10.2012 | коментара

Тагове:

Социални и политически проблеми бяха във фокуса на Редколегията тази вечер. Посочвайки фрапиращи случаи, оставащи месеци без развитие, водещият Слави Трифонов си зададе риторичния въпрос: „Да не съм се побъркал? Полудявам ли?” Той извади на прицел нашумелия скандал с Мишо Бирата, както и делото за трагедията в село Бисер, по което в продължение на 9 месеца Следствието не успява да открие собственика на язовира, отнел човешки животи. Горещата тема, която бе засегната в същия контекст, беше по случая в морската столица Варна, където преди месеци мъж заснема трима спящи в патрулката полицаи по време дежурството им. Веднага след публикуването на фотоса в социалните мрежи и социалният живот на потърпевшия Боян Максимов става много интересен – той бива спиран за „престъпления” от най-разнообразно естество, като например, че няма лична карта или че кучето му е без каишка. Три от съставените му актове са издадени от един от тримата спящи полицаи. Излъчено бе и куриозно видео с изказване на пресаташето на МВР Варна Калинка Пенчева, която нарича „лицето Максимов”- „един селски глупак, който се чуди к’во да прави”.

По отношение на въпроса на Слави за лудостта, Светльо Митев направи аналогия с демокрацията – малцинството хора са под заплаха да бъдат обявени за луди. „Ние сме малцинство“, каза Митев. Акцент в неговото изказване беше положението на майките в страната. Сценаристът изрази недоумението си от становище, изказано от управляващите, че като се увеличи майчинството, ще бъде спряно кариерното развитие на майките. Това е като увеличението на депутатските заплати да ги предпази от корупция, констатира той. В темата се включи и Тошко Йорданов, който коментира изказването на шефа на финансовата комисия Менда Стоянова, че държавата не е отговорна за отглеждането на децата. Явно на държавата не й пука, коментира Тошко.

Още масло в огъня наля и изтъкването на факта, че докато няма пари за майките и децата на България, премиерът Борисов от първо лице е изразил готовност, че ще даде 1 милион лв. на Националната телевизия, за да излъчва футболното първенство.

Повече недоумение, отколкото недоволство у Редколегията предизвика цитираният от Сашо Вълчев материал, че под настояването на вътрешния министър Цветанов и главния секретар Калин Георгиев, са поръчани 4 водометки, които да се борят с „бедняшките бунтове, очаквани през зимата”. Подготовката за осуетяване на народното недоволство ще струва на данъкоплатците 12.48 милиона лева.

С ироничен тон Иво Сиромахов изброи 10 неща, които според него са се случили и са постигнати по време на мандата на ГЕРБ, сред които: идването на Памела Андерсън в България, снимките с Робърт Де Ниро и Джон Траволта, „ходенето” на Олимпиадата, най-много здравни министри на глава от населението, поставянето на всички престъпници в затвора, пълната свобода на медиите, даването на рапърите на прокурор, разцветът на футбола, падането на цените и възможността за охолен живот с една средна пенсия.

Тошко Йорданов допълни мрачната картина с още два факта. Първият, че за миналата година подслушванията са се увеличили с 20% и подслушаните са били 381 472 души. Вторият – че въпреки хвалбите на управляващите за финансова стабилност и дисциплина, страната ни е на 66-то място от 185 държави в класацията Doing Business 2013 на Световната банка. Процесът на стартиране на бизнес се е усложнил, казват от там, уточняват и че в България, ако имате склад, токът ще стигне до него за 130 дни. Така широко прокламираният „нисък” 10% плосък данък също бе развенчан, защото се оказва, че данъчните ставки за българските фирми са в пъти по-големи от тези в други държави.

Иван Кулеков припомни трагедията, развила се на 20 юли тази година на плажа до Синеморец, където Христо Стефанов и Петър Тодоров жертваха живота си, за да спасят две непознати давещи се деца. По този повод „Шоуто на Слави“ направи на плажа паметна плоча на двамата мъже като знак на преклонение пред техния героизъм и саможертва. Иван Кулеков, който се е срещнал с близките на загиналите, разказа, че това, което е движило и осмисляло живота на Христо и Георги, е била любовта и отговорността им към другите хора. Той изрази мнение, че трябва да се знае и да се помни какви хора са били между нас. „Не винаги става въпрос за пари”, бяха думите на Кулеков.