enbg

Редколегията: Да търсим отговорност от тези, които ще изберем

29.9.2011 | коментара

Тагове:

28 септември 2011 г.

Слави Трифонов откри предаването си тази вечер с думите, че шоуто му не може да подмине това, което се случва в държавата, и то да бъде в стандартен вид – със скечове, песни, балет. Водещият изрази мнение, че трябва да се говори за събитията, случващи се като реакция на трагедията от село Катуница, защото според него това, което става е опасно. Слави Трифонов предпочете да не кани за коментар политици, защото именно те били главните виновници за довеждането на страната до тази „непредвидима ситуация”. „Когато има проблем, предпочитам да говоря с хора, които познавам”, така водещият обоснова своя избор да покани Редколегията.

Тошко Йорданов пръв взе думата и открои като най-сериозен проблем това, че държавата не функционира в кризисни ситуации. „Ръководството на МВР носи голяма отговорност за това, което става, защото тогава, когато тръгна да става, те стояха и гледаха сеир. Далеч съм от мисълта, че полицаите, които са били в Катуница и са гледали как 100 – 150 човека палят три къщи, са го направили по желание. МВР е военизирана организация, те са репресивен орган, имат си началник, който им е казал да стоят и да гледат. Можели са да ги спрат тези хора, които са се засилили към Катуница, защото е било ясно, че не отиват на манифестация”, заяви Тошко Йорданов. Той изрази и мнение, че заради прикриването на проблема с ромите от страна на всички партии през последните 20 години, нещата са избили в „това малоумно насилие”. Според него това насилие е глупаво като реакция, но е факт, защото всички политически партии през годините са флиртували с ромското население и са допуснали очевадната несправедливост с двойнственост на закона към българи и малцинствени групи. „Но това, че ромите в момента не работят, живеят от социални помощи, не си плащат тока и водата, и това нещо минава безнаказано – за това сме виновни всички ние. Защото властта, каквато и да е тя, си я избираме ние”, сподели още Тошко Йорданов.
Сценаристът постави един друг въпрос: „Интересно ми е защо няма весели, будни младежи, манифестиращи по улиците срещу местната мутра? Всеки град все още си има някакви мутри. Да сме видели весели младежи срещу мутрите? Не. Защото не им стиска. Най-лесно и елементарно е да скочиш на малцинствени групи.” Тошко Йорданов смята, че не само цар Киро е бил толериран от властите през последните 20 години, а „всяка една средностатистическа мутра във всеки един град”. Слави Трифонов се съгласи, че цар Киро е бил толериран от всички власти след 1989 г. Водещият дори си спомни, че когато преди 10 години той кани цар Киро в шоуто си, вместо отказалия му да гостува Симеон Сакскобургготски, ромският лидер е бил доведен от СДС.

Иво Сиромахов заяви, че когато хората не вярват в правосъдието и не вярват в това, че държавата въздава някаква справедливост, тогава се стига до опити за линч. Сценаристът смята, че има и икономически причини за гнева на хората: „Богати хора няма в затвора – това е големият проблем. Че всеки един човек, който има финансови възможности, той си намира политически протекции, намира начин да избегне правосъдието и да му се разминат всякакви престъпления, включително и убийство.” Иво Сиромахов изрази учудване как така, при положение, че има убийство в Катуница, което очевидно е инспирирано от един човек с криминално минало, 4 дни не се намира начин този човек да бъде арестуван, а е крит в различни хотели. „Започва да прилича на това, че те го пазят, защото по някакъв начин са свързани с него”, изрази съмнения Сиромахов.

Според сценариста лошото е, че протестите прерастват в нещо друго: „Веднага като се появи такъв проблем се намират безотговорни политици, имаме ги предостатъчно, да не кажа, че 90% от политическата класа са абсолютно безотговорни и не им пука какво ще се случи с хората, и започват да наливат вода в своята си мелничка, да трупат плюсове. Какви плюсове ще натрупате, ако утре се сбием, неуважаеми политици?”

Според Тошко Йорданов най-неприятното е, че много неща изглеждат режисирани. Например пускането на слухове из ромските махали как имало пребити роми, които слухове биха довели до ответни реакции.

Слави Трифонов постави и въпроса за участието на футболни агитки в протестите. По този повод Ивайло Вълчев заяви следното: „Не може да слагаме знак за равенство между футболни агитки, хулигани и т.н. На улицата има всякакви хора. Въпросът е защо тези хора са там, а не какви са тези хора.” Ивайло Вълчев е категоричен, че конфликтът не е етнически, а политически и сподели тезата на Иво Сиромахов за държавата, която не може да въздаде справедливост: „Ако тези хора, които са на улицата, това са младежи, седейки при семействата си вкъщи и слушайки разговори, гледайки телевизия, ако те досега са чували и са вярвали, че има някаква държава, която раздава справедливост, може би те нямаше да са на улицата. Не може първата проява на държавността, с която се сблъсква един младеж на 18 години да е жандармерията, която излиза срещу него, когато той е на улицата.”

Иво Сиромахов изрази недоумение как в такъв критичен момент, вътрешният министър Цветан Цветанов е в отпуск и „се клатушка на концерти на Веселин Маринов.” Според Сиромахов, обещанието, с което ГЕРБ дошли на власт, че ще въздадат справедливост, две години по-късно се е оказало, че е било „полицейска пропаганда”.

Филип Станев смята, че в момента е важно да се говори спокойно и да не се прилагат емоциите в тази ситуация. Според него министър-председателят Бойко Борисов и президентът Георги Първанов са постъпили правилно, като са отишли заедно в Катуница, загърбили конфликтите и различията помежду си. „Може да им е било много неприятно, не познавам личните им и политическите им взаимоотношения толкова отблизо, но заедно двамата казаха, че не бива да има заиграване с етническата карта, че не бива да се провокира насилие. Много важно е да се говори по този начин, защото в такива ситуации човек реагира емоционално, независимо от коя страна на бездействащата жандармерия се намира.” Сценаристът е категоричен, че с насилие не можем да накараме ромите да спазват правилата. Той даде за пример как американците не са успели да приложат своя културологичен модел върху иракчаните и талибаните. „Със сила това никога, никъде не е успявало”, заключи Филип Станев. Той обаче засегна още един проблем – използването на квалификации от страна на хора на висши длъжности в такава ситуация, които говорят чрез и през медиите. Използването на терминология от типа на „мръсни цигани”, „лумпени”, „наркомани”, „кърваво меле”, „цигани се разхождат с вили и брадви” само може да нагнети допълнително обстановката и да насложи други емоции в съзнанието на хората, смята Филип Станев.

Тошко Йорданов заяви, че едно общество се развива чрез кризи: „Ние в момента изживяваме криза. Въпросът е от нея да излезем малко по-умни и малко по-силни. Тези общества, които не успяват да излязат по-силни, изчезват. Това си е национален тест. Дали ще бъдем достатъчно глупави да се изколим едни други за кефа на едни управляващи, които просто ни гледат сеира, или ще бъдем достатъчно умни да си извадим верните поуки и да постъпим правилно следващия път.”

В своето изказване Светослав Митев изрази „невинно опасение”, че „въпреки всичко ще се наложи Цветан Цветанов да се върне от отпуската си и да поработи отново.” Сценаристът продължи в ироничен тон: „Другото, което искам да кажа по отношение на многоуважавания премиер Бойко Борисов, който днес откри нов 3 – километров път, за който честитя на всички, който каза, че независимо какво се случва в държавата, той ще продължи да строи пътища. Т.е. строителството тук се появява като ярка поанта, като една превенция по отношение на всякакъв тип кризисни ситуации. Значи, ако се строи достатъчно много всичко ще бъде наред, независимо какво се случва.

Драгомир Петров изказа практично мнение. Според него трябва да търсим отговорност от тези, които ще изберем. „Станалото – станало. Довели сме се до етап, няма връщане назад. От тук нататък какво трябва да се направи? Например една конкретна стъпка – изоставянето на новородено дете да бъде криминализирано. Само в България има домове за настаняване на деца, които са без родителски грижи. Навсякъде по света, едно изоставено дете, първо е криминализирано, след което се настанява във временен дом и му се търси приемно семейство.”

Накрая на Редколегията Иван Кулеков изрази мнение, че най-голямата лъжа, на която сме свидетели е лъжата, че в България живеем в 21 век. „Пожарищата в Катуница само осветиха поразяващия факт, че България отново е вкарана в своето Средновековие. В страната има единствено феодали и крепостни селяни, независимо от това, че повечето селяни живеем в градовете. И феодалите не владеят само земята с прилежащите й крепостни. Не. Едни владеят водата ни, други – тока ни, трети – бензина ни, четвърти – здравето ни, пети – сигурността ни, шести – вестниците ни и т.н. И всички тези феодални владения до такава степен са раздробили и изсмукали държавата, че тя на практика не съществува. Не съществува съд, училище, семейство, църква, култура, общество, които да създават критерии за добро и зло. А когато няма ясни граници между доброто и злото , и феодалите и крепостните не се ръководят от ума си, а от инстинктите си – като животни. Всичко, което в 21 – ви век има някаква морална или духовна ценност в средновековна България струва нула. Човешкият живот е нула. Лекотата, с която бе убит Ангел, лекотата, с която се издигат лозунги като „Турците под ножа” и „Циганите на сапун” доказват това. Фанатичните лозунги на „Атака” от рода на „Да си върнем България” и на всички други фанатици водят само до още повече средновековие. Аз бих казал: „Да се върнем в 21 – ви век!”