enbg

Радан Кънев, 15 декември 2015 г.

15.12.2015 | коментара

Тагове:

Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше гост в „Шоуто на Слави“. Пред водещия той коментира решението си да напусне управляващото мнозинство и партията му ДСБ да остане в опозиция, след като парламентът не прие необходимите промени в Конституцията, които да дадат независимост на съдиите.

„Близо 180 народни представители се отметнаха от подписа си – и огромната част от тези хора бяха мои колеги в мнозинството.“ Така Кънев обобщи случилото се през миналата седмица при гласуването на промените в Конституцията. Според него не само политиката, но и обществото ни страдат от липса на доверие, а „без доверие няма справедливост, няма бизнес, няма богатство, няма търговия и в крайна сметка – няма работа за хората“. Според Слави постъпката на Кънев и ДСБ е най-адекватна в случая. На въпрос защо ДСБ е още част от Реформаторския блок, при положение че останалите политически партии в него избраха да останат в управлението, Кънев обясни, че споразумението за Реформаторския блок е гласувано на конгрес на ДСБ и то може да се преоцени само на конгрес.

Кънев коментира и изказването на премиера Борисов, който заяви, че действията на Кънев са продиктувани от желанието му да се кандидатира за президент. „Съвсем откровено, след като господин Борисов ми откри кампанията, съм длъжен да се замисля“ – отвърна Радан Кънев. Той подчерта, че напускането на мнозинството няма нищо общо с президентската кампания: „това е краят на момента, в който ние правехме компромиси с надеждата, че тази реформа, конкретна реформа, ще се случи“.

Реалните двигатели на настоящото управление според Радан Кънев са Първанов и Доган. „Такова управление не може да променя към добро“, заяви той.

Лидерът на ДСБ каза още, че приказките за подобрение на българската икономика не са верни, а тъкмо напротив: „България върви тежко по пътя на южноевропейските държави, които фалираха – по една проста причина – когато нямаш собствена икономика, която да произвежда реален продукт, ти взимаш еврофондове, което е хубаво и всички много се радваме… Но когато са само еврофондовете, те искат държавно съфинансиране. И за да можеш да го съфинансираш, а нищо не произвеждаш, тогава ти теглиш заеми, за да допълниш към еврофондовете проект по проект. Абсолютно същият сценарий, по който фалираха и Гърция, и Испания, и Португалия, и Южна Италия.“ Кънев уточни, че споменатите държави имат доста по-силни национални икономики от българската и са доста по-интересен терен за инвестиции от България, защото нямат тези нива на корупция и отчайващото правосъдие, на което сме свидетели у нас.

Радан Кънев цитира данни от доклада на Световния икономически форум „Global Competitiveness Report“, според който „по отношение на качеството на институциите и на осигуряването на правосъдие за инвеститорите и собствениците, от 144 държави, по нива на отклоняване на публични фондове – вижте какъв хубав израз за кражби на публични пари – България е на 116-о място… По независимост на съдебната система – 128-о място от 144.“ По защита правото на собственост и разхищение на публични фондове, България също е на едно от последните места в света, според този доклад. Именно тези стряскащи данни гонят инвеститорите от България, обясни Кънев.

На финала Радан Кънев заяви, че оставането на здравния министър Петър Москов във властта е „лично решение“ на министъра. „Това решение не може да бъде прието от партията, съответно той подаде оставката си като зам.-председател, член на ръководството… Той вече не е човек, който взима решения в рамките на ДСБ. Има обаче две обяснения за това нещо. Той даде много силно професионално обяснение, което приемам. Във връзка с това какво има да довърши в реформата, един вид че лекарят предпочита медицината пред политиката… Но има политически елемент на обясненията му, който не мога да приема“, обясни Кънев.

Цялото предаване от 15 декември 2015 г.