enbg

Първан Симеонов, 11 юли 2013 г.

11.7.2013 | коментара

Политологът Първан Симеонов беше гост в „Шоуто на Слави“ и представи резултатите от последното проучване на „Галъп“, което показва интересни данни, на фона на изострената от протести политическа ситуация в България.

Според проучването, въпреки едномесечните протести срещу правителството, не се наблюдава промяна в съотношението между големите политически партии. Симеонов обясни тези резултати така: „Електоратът на БСП е предвидим като величина, предвидим е и като реакция в такава ситуация – при него е напълно логично в подобна ситуация, когато е ясен образът на противника, да се наблюдава дори консолидация, дори втвърдяване“.

Политологът обясни, че според данните от проучването, макар и в момента да не сме в предизборна ситуация, БСП, ГЕРБ и ДПС безпроблемно биха запазили местата си в парламента. На Атака обаче ще им бъде много по-трудно. За сметка на това, Симеонов прогнозира по-големи шансове на парии като НФСБ и новия реформаторски блок от десни парии, който е в процес на създаване. Въпреки това Симеонов подлага на съмнение доверието в десните: „десницата има да отговаря на страшно много въпроси и пред нея има много подводни камъни“.

В цитираното проучване, на въпроса „Смятате или не смятате, че протестите срещу правителството на Пламен Орешарски трябва да продължат“ 39% отговарят с „да“, а 43% с „не“. Има подялба на общественото мнение и по другите въпроси, свързани с кабинета и евентуалната негова оставка. Относно това кога трябва да се проведат нови избори, се наблюдава голямо объркване на анкетираните граждани и никоя от опциите не се откроява. Много ясна е обаче друга тенденция – доверието в Бойко Борисов е достигнало исторически ниски нива – вече е само с 20% доверие: „от народен трибун той сега все повече е заприличал на партиен политик“, обясни Симеонов. Според него между февруарските и настоящите протести има три много ясни прилики – не са партийни, масови са и искат тотална промяна.

Цялото предаване от 11 юли 2013 г.