enbg

Проф. Чирков: Превръщаме се в страна на психично изтощените

22.3.2011 | коментара

Гост в шоуто на Слави беше един доказал се българин – проф. Александър Чирков.

През 1974 г. Александър Чирков става доцент във Франкфурт, след това става професор през 1979 г., във Фрайбург. Две години специализира в Бирмингам, Алабама, тъй като по това време в Германия не се прави бебешка кардиохирургия. Там се обучава заедно със специалисти от цял свят. След това се връща в България.

В началото на разговора проф. Чирков призна, че вижда „леко отчайване“ и превръщането ни в „страна на психично изтощените“.

Запитан как се чувства след като през 2005 г. бе уволнен от болницата, която създаде – „Света Екатерина“, професорът отговори: „Бях поканен от правителството на България и, на базата на договор между Германия и България, дойдох. Преди това 4 години обучавах български сестри и доктори, след това дойдох, създадох една болница, която след това създаде много кадри, които сега работят в цяла България.“ След тези думи гостът заяви, че не го е яд и не съжалява, защото „всеки си носи кръста сам“, а той е избрал пътя си сам. Разговарял със семейството си, каза проф. Чирков, по онова време оперирал само функционери, хора от ПолитБюро. Когато го поканили да гостува с немски екип, за обикновените хора заварва „жестока, отчайваща картина“, шокиран бил, че от 40 оперирани, 35 умирали. „Това не е медицина, медицината позволява само 5-6 % (двама – трима на 40) смъртност, не повече, а сега, дори – нула.“

„Всеки сам носи отговорност за това, което върши“, сподели проф. Чирков и цитира Александър Северос, който казва: „Каквото не искаш да сторят на тебе, не го стори на другиму.“ Той призна, че и сам живее според тази максима.

Професорът сподели, че има наблюдения, че хората се променят. От впечатленията и разговорите си с Тодор Живков, той каза, че Живков се е променил значително. Той разказа как в разговор по време на събиране бившият държавен глава му казва: „Вие сте добър християнин, я ми кажете нещо за християнството.“ След като професорът му разказва „цялата история“, Живков коментира: „Разбрах сега – вашето учение ви учи на хора, а нашето учение – на престъпници“.

„Че хората се променят, животът ги променя, това е съвсем друго. Затова ние не можем да отхвърляме съвсем всичко. Не може за всичко да се обвинява предишния, а трябва да се отчитат и хубавите неща и те да се приемат. Една такава държава се цивилизова и става силна.“ – коментира гостът и даде пример с Япония, където спасители отиват на явна смърт да гасят пожара в атомната централа (пострадала при земетресението от 8,9 по Рихтер) и на питане на журналист дали знаят, че са обречени, отговарят: „Да, 200 ще умрем, но 200 000 ще останат живи.“

„Това, което си направил, не заслужава това отношение“, обърна се Слави към своя гост и го попита откъде се намира тази сила и мъдрост да живее според максимата да не прави другиму това, което не иска на него да направят. Отговорът на професора беше, че така живее и така обучава своите студенти. Те наричали „мъдри часове“ когато ги събирал вечер след работа и ги учел как да работят в екип, а не да се мразят. „Не е нужно да се обичат, но трябва да се понасят, защото само екип може да помогне на пациента“, категоричен беше проф. Чирков.

Професорът беше откровен, че ако може да влияе, макар че 25 години го говори, но няма особен ефект, иска да сподели неща, в които вярва:
„Три неща трябва да си пожелаеш за теб и твоите приятели:
здравето, радостта и добри приятели, защото (…) ако ги нямаш, няма да се обединяваш, да правиш реформи, защото нищо не ти доставя удоволствие.
Три неща трябва да владееш и това важи и за нашите политици:
темперамент, вербално изразяване и държание.
Три неща трябва да култивираш: куража, добротата и любовта към околните.
Три неща трябва да дадеш: което можеш – на бедните, една дума – утеха на тъжните, една дума – да похвалиш този, който заслужава.
Три неща трябва да избягваш – жестокостта, надменността и неблагодарността.“

Професор Чирков отново се върна на темата за състоянието на хората в България: „Психично сме изтощени. Тези 20 години така бързо мина времето, че сме психично, душевно изтощени. След това … ни кара да ставаме или озлобени, а по-добрият пък става безпомощен, загубва последната надежда и става безнадежден. Трябва да намерим сили като японците, да избегнем това. Имаме хубава страна и трябва да създадем атмосфера да се завърнат нашите момчета, които са в чужбина. Аз се обръщам към политиците, да създадат добра атмосфера за живеене в България. Да се върнат нашите млади момчета, защото те заслужават тоя хубав живот.
Били сме 500 години под османско робство – това е една много изостанала култура, османската, но понеже българите са излизали в чужбина, ходили са по Белгия, по Франция, по Германия, учили са, за 30 – 40 години – аз прочетох една статия в Станфорд, където учех за трансплантациите, – и четох, пише: „Какво е това чудо, тази страна с 85% селско население, но трамваи, железници до Лом, през планината, самолети си купи, всичко си създаде, – една страна, която 500 години е била под такова жестоко, османско, изостанало, архаично ръководство.“
Което значи, ако ние се обединим, работим обединено и не се псуваме, или не се плюваме вече на личности, да нараняваме някого, а – фактите нека да критикуваме, както и ти правиш. Фактите критикувай! Това казват и на Запад – когато критикуваш или влизат един други в спор, критикувайте фактите, но не се обиждайте. Защото това се помни винаги – личната обида! … Важното е да се уважаваме!
Каква е целта – да редуцираме конфликтите помежду си, защото така ни е създал Господ – несъвършени, да живеем с повече радост и да имаме повече здраве. И образованието.“

Слави повдигна пред своя гост въпроса за това, че България е на първо място в ЕС по кардиологични заболявания, на което той отговори: „Психичното изтощение, а това води до депресия, а депресията – не само храненето и пушенето – не са само те виновни, – а депресията е една от честите причини за сърдечно – съдовите заболявания.“

За смяната на министрите и здравната реформа, професорът коментира: „Реформа не може да се прави, когато няма форма.“ Той сподели, че е написал няколко доклада – „от Филип Димитров до сега – може би са десет, все искат от мен това – как да стане? – много лесно може да стане – защото е много важно лекарят да изслушва пациента, лекарят трябва да е на много високо ниво, трябва да учи непрекъснато, лекарят трябва да е на високо ниво, той трябва непрекъснато да трупа знания. Трябва да има институция – Лекарска камара, която да ги контролира на всеки 4 години. Те като знаят, че ще ги контролират и че трябва да посещават семинарите, а ние каним и чужди автори да правят семинари (…), ако накараме политиците – затова написах тази статия – „Ежедневната тирания на колективния страх“, този колективен страх, който е навлязъл в нас, не смеем да кажем две думи, защото „утре ще остана без работа“.

Слави Трифонов изтъкна, че щом се появи „някой по-авторитарен, както Костов или както Бойко Борисов и всичко млъква – виж само в медиите за какво става въпрос (…) просто ги е страх. Как се променя това?“ Тук проф. Чирков отговори така: „Трябва да се замисляме върху това нещо. Постоянно като говориш, някакъв резултат ще се получи.“ – „Аз не млъквам“, отбеляза Слави, а гостът отговори, че точно това го радва.

Професорът разказа, че от две години и половина разработва проект за болница, която ще бъде във Варна. За нея се консултира с американски и германски архитекти и „ще бъде може би най-добрата болница в Европа“. За инициативата си проф. Чирков разказа следното: „Разбрах най-после, че засега държавата ни още не е способна да изгражда структури, които да ни помогнат. И затова ние трябва сами да си помогнем. Затова аз ще направя една институция сега, в която ще изградя Continuous Medical Education – обучение на сестрите и лекарите, непрекъснато. Ще викна най-добрите – мои приятели от Америка и Западна Европа, ще идват постоянно за по една седмица, но едновременно ще правя и най-добрата болница, и за да се навият да се върнат моите ученици от Германия, които са направили кариера, са станали професори, доценти, главни лекари – подписали са договори с мен и се връщат да работят в тази болница във Варна – бъдещата болница, която ще почнем да строим в началото на май. И ти казвам, че това ще бъде една от най-добрите болници в Европа. Както казва Езоп: „Прави каквото правиш, но мисли за края.“ Ако разбера, че краят е добър и подготвя добре кадрите, мисля, че ще стане най-добрата болница в Европа“.