enbg

Проф. Николай Радулов, 14 септември 2017 г.

14.9.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, който коментира завръщането на престъпния бизнес с отвличания на хора. Темата стана отново актуална с отвличането на Адриан Златков, който в неделя беше освободен след платен откуп от баща му – бизнесменът Тони Златков.

Пред водещия Иво Сиромахов проф. Николай Радулов определи като илюзия това, че отвличанията са спрели след залавянето на групата на „Наглите“ в края на 2009 г. По думите му оттогава отвличанията не са спрели, а се извършват „нискобюджетни“ такива – „на не толкова известни и не толкова богати хора“, като „сумите за откуп са посилни за роднините на отвлечените и те ги плащат“.
Проф. Радулов заяви, че след залавянето на „Наглите“, в МВР е получена заповед да няма повече отвличания, т.е. да не се завеждат като такива, и затова в онзи период отвличания няма. „Малката Мирослава от Перник беше намерена убита, след като беше отвлечена. В този период отвличания няма, защото така е разпоредено“, каза бившият главен секретар на МВР.

Гостът на Иво Сиромахов отбеляза, че всички са съпричастни със случилото се на Адриан и семейството му, но не мисли, че големият фокус трябва да е към този случай. „Само преди това имаше убийство пред дискотека. Убийството не е отвличане, нали? Убитият не може да се върне, за разлика от отвлечения. (…) Има зверски грабежи непрекъснато, пребивания на възрастни жени, т.е. ние живеем в един злостно-криминогенен свят и не знам защо трябва да се учудваме, че някой е отвлечен“, заяви проф. Радулов. От своя страна водещият Иво Сиромахов опонира на изказаното от госта мнение с твърденията на правителството, че престъпността в България намалява. Проф. Радулов се съгласи, че по официални данни престъпността е намаляла и че за 2016 г. са отчетени с над 40 000 по-малко престъпления спрямо 2015 г., но отбеляза, че голяма част от престъпленията у нас въобще не се регистрират. Според него ненапразно Тони Златков не се е доверил на полицията. „Доверието на полицията е свързано с това дали полицията регистрира престъпленията“, каза проф. Радулов и даде пример с Финландия, която е с приблизително същото население като България, но е с три пъти по-голяма площ: „Във Финландия се регистрират годишно 400 000 престъпления. Финландците имат доверие на финландската полиция. Защо? Защото всяко престъпление се завежда, по него се работи, независимо какъв е резултатът – разкрито ли е или не. При нас – престъпността в огромната си част, може би 2/3, остава латентна и понеже не са заведени престъпленията, никой не само че не работи, а и няма право да работи, дори и да има желание“. Според експерта заповедите да не се завеждат отвличанията демотивират състава на МВР, а този, който не ги спазва, бива пратен в „някоя от глухите линии за развитие и в крайна сметка сам напуска“.

В случая с Адриан Златков проф. Радулов смята, че МВР не е сгрешило, но не се е и преуморило. Тук гостът изказа мнение, че при предишната вълна на отвличания, акциите на МВР за залавяне на престъпниците при даването на откуп са се проваляли, тъй като вероятно бандитите са имали вътрешен човек, който им е докладвал как ще се извърши самата акция. Проф. Радулов даде пример с провалената акция, при която „Наглите“ върнаха отвлечения Ангел Бончев и взеха за заложник съпругата му.
След това проф. Николай Радулов отново се върна на случая с отвлечения Адриан: „Това е едно престъпление, което очевидно е добре организирано, с предварително подготвен автомобил, със сериозни и качествени усилия да се унищожат доказателства – отпечатъци, ДНК следи и т.н. Момчето е държано много възпитано, на подходящо място, така че да не страда. Тук няма нищо лично – тук има бизнес и тоя бизнес, както виждате, е успешен“. Преподавателят по национална сигурност отбеляза, че сега важната роля на МВР е да работи активно и да залови истинските извършители на престъплението. Ако това не се случи, проф. Радулов очаква следващо отвличане. На въпрос на Иво Сиромахов трябва ли да се чувстват застрашени по-богатите българи, гостът заяви: „По-богатите българи са му намерили цаката – пращат си децата в чужбина“.

В предаването проф. Николай Радулов коментира и доклада на правителството, според който Русия е заплаха за националната сигурност на България. „Преди 89-та година тези доклади бяха със същия текст, само че основната заплаха бяха САЩ и ЦРУ, т.е. има две думи промяна, иначе всичко е едно и също. Ако това е демокрацията – да сменим полюсите само – такава демокрация на мен не ми е интересна“, каза проф. Радулов, след което добави: „Заплахата, може би, се изразява с пияните руснаци на морето, но ние ги посрещаме с отворени обятия и скърбим, когато тях ги няма, защото туристическият бизнес зависи от тях. (…) Освен това искаме да получаваме евтин газ – няма как да се зъбиш на някого и той да ти прави отстъпки. Същевремeнно в Европа – Германия има огромен положителен баланс – с Русия търгуват много сериозно, американски големи компании сключват непрекъснато договори, правят представителства. В Москва някой иска да ни откаже да си продаваме неща, които вече излязоха от руския пазар, като камбите, лютеницата и т.н.“
Все пак проф. Радулов отбеляза, че по българското Черноморие има трайно заселени 250 000 руснаци, сред които има бандити, които се укриват от правосъдието, както и служители на специалните служби. Според госта обаче всяка нормална страна има качествено разузнаване, само България няма, защото „тя не е нормална“.

Цялото предаване от 14 септември 2017 г.