enbg

Проф. Милчо Левиев, 9 юни 2015 г.

9.6.2015 | коментара

Големият джаз музикант проф. Милчо Левиев гостува в „Шоуто на Слави“ ден преди своя концерт-бенефис пред родна публика в зала „България“. Концертът е озаглавен „Милчо Левиев – 60 години на сцена“ и „Акустична версия“.

Самият пианист разказа пред водещия Слави Трифонов, че музикалното събитие ще отпразнува и 30- годишнината на трио „Акустична версия“, чиито членове са братята Антони и Георги Дончеви и Христо Йоцов.
На въпрос на Слави Трифонов дали са репетирали преди концерта, проф. Милчо Левиев отговори с една история на световноизвестния тромпетист Майлс Дейвис: „Майлс Дейвис го питали веднъж: „Вие кога репетирате?“ и той казал: „Ние не репетираме, ние свирим“.

Проф. Милчо Левиев отговори утвърдително на въпроса на Слави дали е спечелил уважение по света с интерпретирането на българската фолклорна музика. „Мисля, че ако някакъв успех съм постигнал, това е защото моят учител Панчо Владигеров казваше: „Никога не забравяй народните песни – те са извори на музика“ или както Михаил Глинка е казал: „Ние не сме композитори, ние сме аранжори, народът композира“, заяви проф. Левиев.

Музикантът, благодарение на когото българската музика стана популярна в цял свят, сподели, че в момента живее в Тесалоники, Гърция. „Искам да се върна на Балканите, където ми е мястото“, довери Милчо Левиев. Той разказа, че преди да се установи в южната ни съседка е живял над 30 години в Лос Анджелис. Левиев разказа, че именно в американския град преди няколко години е имал честта, в рамките на интернационален фестивал, да представи своя музика за Биг Бенд.

Публиката на „Шоуто на Слави“ пък имаше привилегията да чуе съвместно изпълнение на проф. Милчо Левиев и „Ку-ку бенд“ на знаменития хит на Бийтълс – „Imagine”.

Цялото предаване от 9 юни 2015 г.