enbg

Представители на гражданско движение “ДНЕС”, 29 октомври 2015 г.

29.10.2015 | коментара

Гости на Слави Трифонов бяха представителите на Гражданско движение „ДНЕС“ Галина Николова, Анжелика Цокова, Анатолий Антов и Димитър Илчев. Движението е основен партньор на „Шоуто на Слави“ в организацията и събирането на подписите за инициирания референдум.

Гостите на Слави категорично заявиха, че не се страхуват да се включат в реализирането на национално допитване по предложените 6 въпроса. Анатолий Антов, представител на Движение „ДНЕС“ – Габрово и регионален координатор за Североизточна България, сподели, че хората се страхуват и ще продължават да се страхуват, ако се запази статуквото. Антов смята, че това, което се предлага на обществото чрез референдума е „промяна, промяна, промяна“ и тя „трябва да стане задължително“. Гостът на Слави припомни на зрителите, че наближава 1 ноември – Денят на народните будители и по този повод апелира гражданите да се събудят от летаргията, в която са изпаднали и да подкрепят инициативата за референдум.

Димитър Илчев от „ДНЕС“ – Кърджали, който е и регионален координатор за Югоизточна България, се определи като идеалист, но същевременно отбеляза, че с всяка изминала година от началото на демокрацията оптимизмът му се изпарява. „Трябва да има коренна промяна на тази система“, заяви той и допълни, че тя е наложителна, „за да спрем нашите деца да напускат страната си“.

От разговора стана ясно, че Гражданско движение „ДНЕС“ вече има горчив опит от сблъсъка си с политическото статукво. Анжелика Цокова, председател на Управителния съвет на Движение за Национално Единство и Спасение (ДНЕС) сподели, че през 2010 г. са събрали 730 000 подписи срещу произвола на естествените монополи и подписите били внесени в Народното събрание. Впоследствие парламентът не се е произнесъл и не в взел решения относно подписката в законовия тримесечен срок. Въпреки многократните напомнения с писма от страна на Движение „ДНЕС“, Народното събрание не е предоставило отговори относно подписката в продължение на една година. Накрая тогавашният председател на НС Цецка Цачева информирала, че самата тя имала огромно желание парламентът да излезе с решение, но не можела да направи нищо, тъй като председателите на парламентарните комисии, които би трябвало да се произнесат по въпросите на подписката, не дали становище. След личното настояване на инициаторите на подписката, въпросните председатели на комисии дали становище, но точно тогава подписите, които по разказа на Анжелика Цокова били поместени в 140 класьори и внесени с камион в НС, изчезнали.

Галина Николова, председател на Управителния съвет на гражданско движение ДНЕС – „Общество срещу произвола“, сподели, че следят инициативата на „Шоуто на Слави“ за референдум от самото й зараждане. Тя довери, че в движението познават добре въпросите и ги подкрепят. Галина Николова е убедена, че референдумът ще бъде доведен до успешен край чрез „сътрудничество със съидейници“.

Какво още казаха гостите и защо депутатите могат да бъдат наречени врагове на народа си – вижте във видеото.

Цялото предаване от 29 октомври 2015 г.