enbg

Политиците ни се подиграват, нужна е промяна в избирателната система

27.9.2013 | коментара

Политиците ни се подиграват – това заключи Слави, след като припомни основните акценти от новинарския поток за деня. Това се оказа и причината веселото начало на шоуто да бъде заменено с разговор с колегите Тошко Йорданов, Сашо Вълчев и Иван Кулеков.

Слави Трифонов припомни накратко акцентите от „цирка“, разиграван от политиците. На първо място той отбеляза пребиваването на голямата част от депутатите на Атака в Брюксел, уж по покана на евродепутати. След това се спря на поведението на Бойко Борисов, който възнамерявал да си върне на БСП като днес неговите хора няма да влязат в парламента. Не беше пропуснато изказването на Лютви Местан, че физическите закони не позволяват на едно тяло да е едновременно на две места, и затова депутатите от ГЕРБ трябва да са си там, в парламента. В края дойде ред и за изказването на Сергей Станишев, според когото депутатите от ГЕРБ са катун, който Бойко Борисов разкарва в различни посоки.

Тошко Йорданов пръв взе отношение като каза, че се чувства отвратен и омерзен от случващото се. „От време на време ми се иска да взема едно паве и да отида там, което не звучи добре, казано по телевизията. … Не призовавам към насилие, но вътрешно много ми се иска“, каза сценаристът. По думите му депутатите не осъзнават каква е ролята им в цялата държавна структура и всичко наподобява „гнусно порно“. „Не осъзнават какво означава думата депутат. Тяхната работа е да се занимават със създаване на закони и с промяна на законите, така че държавата да бъде по-добре. Надлъгват се, ГЕРБ не влизат в парламента, от другата страна БСП и ДПС, които нямат явно мнозинство да управляват, са се договорили негласно с Атака да ги подкрепя и ни правят на луди, че не са – коментира Тошко. – Същата тази гнусотия започна в миналия парламент, когато ГЕРБ нямаха мнозинство и те отидоха и просто си напазаруваха бройка депутати.“

Тошко Йорданов стигна по-далеч в анализа си като обърна поглед към държавното устройство: „В ситуация, в която депутатите не осъзнават функцията си като такива, ние нямаме нужда от този парламент като такъв. Ние нямаме нужда от институцията Парламент в този й вид. Според мен България не трябва да е парламентарна демокрация, защото материалът, който изпращаме там, е гнусен. Той не върши работа, а пречи. Има други видове държавно устройство.“

Иван Кулеков заяви, че не си спомня подобна гавра към българския народ. Той каза, че не разбира как може хората, които са избрани от народа, да се гаврят по този дивашки начин с хората, които са ги избрали. „В Турция хората излязоха, не заради тези 5 дървета в парка Тексим, а защото Ердоган ги нарече загубеняци“, каза Кулеков. Според него това, което правят хората, които са сега в парламента, е много по-лошо. „Те ни казват: „Вие сте никои! … Вие не ни интересувате.“ – Това е ужасно обидно! – Тези дни изпитвам същото като по времето на комунизма, когато всички ние не съществувахме и една върхушка правеше каквото си иска. Ако ние продължаваме да се държим като несъществуващи, значи си го заслужаваме!“

„Това, което трябва да искаме, е до седмици да се промени избирателния закон и системата да стане мажоритарна,“ каза Кулеков и бе категоричен, че „тези, които излизат на протеста и правят някаква художествена самодейност, трябва да са наясно, че така нищо няма да променят.“ Иван Кулеков застана зад тезата, че „трябва да лустрираме“ всички онези от партиите, които досега са били на власт и след това на мажоритарен принцип да бъдат избрани 240 достойни хора, които „не са участвали във всички тези машинации“. „Всички трябва да сме там и всеки ден да искаме промяна в закона. Не оставка! Оставка – след като променят закона!“ – завърши Кулеков.

По думите на Сашо Вълчев, сега трябва да сме реалисти и да намерим изход от ситуацията. Правилното решение, според него, е смяната на избирателната система.

Тошко Йорданов подчерта, че само смяна на избирателния закон няма да е достатъчна. За него по-добрият вариант е смяна на държавното устройство, като даде за пример президентските държави. „Тази Конституция и това държавно устройство не вършат работа“, заключи сценаристът.