enbg

Петя Керанова, Ангел Боев и Трифон Трифонов, 16 май 2017 г.

16.5.2017 | коментара

България е на челно място в Европа по брой на жертви от пътно-транспортни произшествия. Един от най-фрапиращите случаи беше на Великден през 2011 г., когато в Симеоновград младежи, тръгнали на църква, бяха пометени от преобърнал се автомобил, управляван от пиян шофьор. В предаването гостуваха двама от адвокатите по това дело – Петя Керанова и Ангел Боев, и бащата на едно от загиналите момчета – Трифон Трифонов.

Трифон Трифонов сподели, че през изминалите 6 години – 5 години са водили дела и мъката е ставала по-голяма. „И нямаш никакво бъдеще. Бъдещето ти просто е зад теб“, каза покрусеният баща.

Делата по това дело вече са приключили, наказанията са „в рамките на завишените за България“, като шофиралият е получил 12 години, а този, който му е дал колата – 7 години, каза г-н Трифонов. По думите му тези присъди не отговарят на тежестта на случая. „Все пак това е детски, човешки живот и шест деца са загубили живота си“, каза той и добави, че не е редно убийство, причинено от шофиране в нетрезво състояние да се тълкува като непредумишлено убийство.

Петя Керанова каза пред Иво Сиромахов, че съдебната система функционира така, както законът определя. „В Българя е характерна постоянната промяна на законите, няма стабилна нормативна уредба. Имам чувството, че народните събрания имат едно състезание за най-много промени в законите, а не за създаване на един наистина много стабилен закон, който да се спазва, да създава яснота и да създава постоянна съдебна практика, което е важно“, каза адв. Керанова.

Големият проблем с тези дела, според адв. Петя Керанова, е че с новия кодекс за застраховането, от 1 януари 2016 г., се създават редица ограничения по отношение на правото на иск на пострадалите – въведени били редица ограничения и условия. „Пострадалият не може да заведе иск срещу застрахователя, докато предварително не го уведоми, че има застрахователно събитие, не заведе щета пред застрахователя, не попълни щетата с документите, които застрахователят изисква и след всичко това не изтекат сроковете, които са предвидени в закона“, цитира фактите адв. Керанова. Тази промяна поставя застрахователите при един по-благоприятни условия, счита адвокатът. По думите й има случаи, в които застрахователите предлагат добри суми, но това е изключението. „Правилото по-често е застрахователят да предлага едни много ниски суми и след това евентуално пострадалият да прецени какво да прави“, каза още тя и посочи друго, което касае техния случай – с новия кодекс пострадалият е задължен да представи банкова сметка и по всяко време застрахователят може да превежда „каквато иска сума“. Така в течение на делото може да има нови вноски от застрахователя, но в същото време да текат лихви и разноски и в крайна сметка човекът да не знае колко реално му е присъдената сума.

Адвокат Боев изтъкна факти, свързани с наказателното производство – забавяне в досъдебната фаза, когато текат експертизи. Тук има нещо много важно, по думите му – в пътните инциденти лицата с телесни увреждания са в 6 до 12 пъти повече от загиналите, докато нормативната уредба е така определена, че „има едно задължение – когато са налице предпоставките от чл. 78а от НК, да вкара делото с постановление за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание“. Това реално означава, че пострадалият е лишен от правосъдие, каза адвокатът.

Сложността, според адв. Керанова, идва от това, че „трябва да се определи кой колко е виновен“. В случая с това дело основният проблем, който разочаровал близките на пострадалите, е че водачът Данаил Георгиев не изказал вината си и не изказал съжаление, а вместо това призовавал да докажат вината му, разкриват юристите. Според адв. Керанова не може да бъде осъден човек, чиято вина не е доказана.

По отношение бавенето на делата, адвокатите в студиото видяха законодателен проблем в липсата на експерти и бавене на процедурите от тяхна страна.

Трифон Трифонов сподели, че помага и на други семейства като ги съветва да имат кураж „да се борят с тази съдебна система, дето казват адвокатите, че много работи“. Съветва ги да се борят и да си отстояват правата, защото „не ги допускат до съдебни производства, не им дават информация за делата“. „И да си наемат адвокат. Да имат кураж и да имат търпение, защото наново ще изпитат цялата болка“, сподели с мъка потърпевшият. По думите му, когато се стигне до съда, там ги чака много тежко изпитание: „Трябва да докажеш, че си бил добър родител. Викаш свидетели, да докажеш, че си си гледал детето“. Много ужасно и болно е, каза Трифонов. От неговите думи стана ясно, че за да определи застрахователят сума на обезщетение, е нужно доказване как е гледано детето. Според адв. Керанова за обезщетението има значение каква е била връзката в семейството.

Цялото предаване от 16 май 2017 г.