enbg

Петър Курумбашев, 27 януари 2016 г.

27.1.2016 | коментара

По повод навършването на 26 години от първото излъчване на студентското предаване „Ку-ку“ гост в „Шоуто на Слави“ беше Петър Курумбашев. Гостът беше представен от Мистър Ку-ку (прословутата кукла – водещ на „Ку-ку“), който също стана част от отбелязването на празничната дата в „Шоуто на Слави“.

В началото на предаването Слави Трифонов, който става част от „Ку-ку“ през 1992г., пък довери пред зрителите, че благодарение на Мистър Ку-ку е реализирал мечти и е станал това, което е.

Петър Курумбашев, един от основателите на „Ку-ку“, най-напред коментира студентското предаване от позицията на времето: „Много не бяхме наясно какво правихме, бяха ни изтървали малко, ние малко се изтървахме също и така се получи много приятно.“

Курумбашев разказа, че предаването „Ку-ку“ е създадено от членове на тогавашния Комсомол и на Федерацията на независимите студентски дружества. От Комсомола първите били Любен Дилов-син, Радомир Чолаков, Радослав Гълъбов, а от ФНСД – Камен Воденичаров и самият Петър Курумбашев. От разказа на Курумбашев стана ясно, че първоначалната идея е била предаването да се казва „Студентски парламент“, но студентите от ВИТИЗ, които впоследствие се присъединяват към екипа, предлагат да бъде кръстено на името на филмчето на Вельо Казаков – „Ку-ку“.
Първите режисьори на „Ку-ку“ стават Пламен Панев и Християн Ночев, който днес е режисьор на „Шоуто на Слави“, разказа Курумбашев.

Петър Курумбашев говори и за две от най-популярните издания на студентското предаване – „Атомното „Ку-ку“, което инсценира авария в „АЕЦ Козлодуй“ и „Предаването за Нубия“. Курумбашев припомни, че заедно с Нидал Алгафари и Иван Донев бяха подсъдими заради „Атомното „Ку-ку“. Курумбашев сподели, че съдията по делото е поискал 1 година ефективно за него и 6 месеца за Нидал Алгафари. „Нидал се обиди, че е по-малко за него“, припомни си гостът на Слави.
„Предаването за Нубия“ пък е било реализирано по идея на Бойко Василев, който днес води „Панорама“ по БНТ. В предаването двама тъмнокожи студенти се представят за хора от Нубия, държава, която не съществува и пред тях българските депутати се „връзват“, а по думите на Курумбашев, дори се разпростират, да говорят за българо-нубийските отношения.

На въпроса на Слави Трифонов какво му е дало предаването „Ку-ку“, Курумбашев отговори така: „Даде ми за първи път усещането за свобода, усещането за това, че може да има успешен екип в България и той може да променя правилата“. Според него „Ку-ку“ дори е създавал нови правила.

Петър Курумбашев смята, че днес „Ку-ку“ не може да съществува и че „тези предавания при установена демокрация и при установен социализъм не могат да виреят.“ „Тогава беше един преход – някои хора си мислеха, че е демокрация, а то си беше още социализъм. Други хора пък си мислеха, че е социализъм, а то пък избухваше демокрация. И ние в тоя тунел на времето се пуснахме по пързалката“, заяви един от основателите на „Ку-ку“.

В разговора си със Слави Трифонов Курумбашев сравни „Ку-ку“ с ритуала на Великден, при който хората влизат в църквата и излизат със запалена свещичка. „Всички, които правиха „Ку-ку“ бяха в тази наша църква, обиколихме три пъти българската национална телевизия, всеки взе по едно огънче и продължи да пази това огънче в различни предавания, така, както и вие пазите едно огънче от предаването „Ку-ку“, каза Курумбашев пред Слави, след което допълни: „Всеки път, когато излезе ново огънче, аз се радвам, и всеки път, когато някой се опита да угаси това огънче, го преживявам като лична загуба.“

Петър Курумбашев съобщи, че по повод навършването на 26 години от първото излъчване на „Ку-ку“ на книжния пазар е книгата „Ние сме „Ку-ку“, в която са събрани спомените на над 40 души, участвали в създаването на предаването. Курумбашев поздрави Георги Крумов, Мадлен Алгафари и Жени Костадинова, които са организирали целия процес по създаването на книгата. Слави Трифонов пък цитира част от това, което Курумбашев е написал в книгата: „Днес производството на телевизионен фураж е в такива количества, че тези, които трябва да го смелят, нито могат да го поемат, нито могат да разберат какво поемат.“ „В последните години има свръхпроизводство на фураж“, опита се да обясни написаното Петър Курумбашев и допълни: „Случват се някакви неща в съдебната система, вървят там едни разговори, чудеса се случват в тези разговори, в същото време ние правим репортаж от най-студения град в България.“

Във видеото може да разберете и какви са удобствата от това едно предаване да се води от кукла и каква награда е отказал да получи големият Радой Ралин.

Цялото предаване от 27 януари 2016 г.