enbg

Павел Станчев, 8 декември 2014 г.

8.12.2014 | коментара

За пръв път гост в „Шоуто на Слави“ беше главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев. В предаването той обяви и акцентите в пролетната схема на bTV – нов сезон на утвърдения риалити формат „България търси талант“, премиера за България на световноизвестния кулинарен формат „MasterChef” и продължаване с успешните българските сериали.

В началото на разговора водещият Слави Трифонов запозна зрителите с богатата професионална визитка на Павел Станчев. Преди да поеме управлението на каналите на bTV, Павел Станчев е бил ръководител на HBO за България, Румъния и Молдова, а след това – изпълнителен директор на RTL – Хърватска. Следват позиции начело на българската Нова ТВ, на румънския Kanal D, за да дойде и назначаването му за главен изпълнителен директор на каналите на Antena за Югоизточна Европа. „Този опит в момента ми помага, заедно с екипа на bTV, да развиваме медиите напред и нагоре“, заяви Павел Станчев. Той сподели, че въпреки дългогодишната си работа в чужбина, никога не е прекъсвал връзките си с България и с българските медии.

Пред Слави Трифонов Павел Станчев сподели и неща от личния си живот. Изпълнителният директор на bTV потвърди информацията на водещия, че е женен за французойка. „Французойките съчетават разум и чувства“, заяви Павел Станчев по повод на съпругата си Доминик. От нея шефът на bTV има момче и момиче – Станислас и Дар, които сега са студенти, стана ясно още от разговора.

Павел Станчев отговори и на въпроса на Слави Трифонов за това как се определят рейтингите на телевизионните предавания: „Рейтингите се измерват на базата на една социологическа извадка – така е в цял свят, прави се един панел, който е представителен за българския пазар, за българската публика, и в определен брой домакинства се инсталират пийпълметрии, които отчитат гледаемостта“. Той обясни, че в България на телевизионния пазар има утвърдена една пийпълметрична агенция – GARB, и според нейните данни bTV категорично е най-гледаната телевизия. По повод на факта, че Нова ТВ се позовава на рейтингите на друга агенция и отчита по-високи резултати за своите предавания, Павел Станчев отбеляза, че GARB е била одитирана миналата година от най-авторитетния френски научен институт CESP и резултатите са показали, че системата функционира и работи правилно. Изпълнителният директор на bTV Media Group определи пийпълметричната система като „медийна валута“ и уточни, че за да бъде сменена тя, трябва да се вземе решение от целия пазар, а не само от една телевизия, както е в случая с Нова.
В предаването Павел Станчев коментира и някои графики, според които bTV не само е лидер на телевизионния пазар, но и показва растеж на дяла от аудиторията в сравнение с 2013г. През есента на 2014 г. bTV и нейните 5 тематични канали отбелязват растеж от 3 пункта пазарен дял във всички възрастови групи, в сравнение с есента на 2013 г.
Сутрешният блок на bTV също регистрира растеж – с 19. 5% се е покачил дялът от аудиторията след промените, свързани с новия декор на блока и най-вече с новите водещи – Антон Хекимян и Биляна Гавазова. Това според Павел Станчев е доказателство, че екипът на bTV, заедно с Венелин Петков и Валя Гиздарска, е отвърнал подобаващо на предизвикателството, свързано с напускането на доказани лица на телевизията.

Третата показана графика илюстрира запазването на лидерството на bTV Новините и отбелязва 90%- те процента разлика от новините на втората по гледаемост телевизия. Високите числа на Новините могат да се обяснят и с четвъртата графика, която показва, че bTV е телевизията, която се ползва с най-голямо доверие от българските зрители. Павел Станчев уточни, че това признание идва след проведено независимо проучване на Отворено общество.

От позицията на опита Павел Станчев заяви, че „телевизията е местен продукт“, но въпреки това има много прилики между българската аудитория и тази в чужбина. Той се позова на данни, според които световният формат The Voice (у нас – „Гласът на България“) регистрира успех в почти всички страни, в които е реализиран и дори на повечето места е музикален формат – „номер едно“. Подобен „силен формат”, който има много големи успехи на всички пазари, по думите му, е Got Talent, познат у нас като „България търси талант“. Ето защо bTV е решила и да реализира нов сезон на формата. Изпълнителен продуцент на „България търси талант“ ще е продуцентска къща „Седем-Осми“ и именно нейният шеф Слави Трифонов обяви началото на записванията на адрес: talant.btv.bg. Той уточни, че няма никакви възрастови ограничения за кандидатите, няма значение от каква националност са и дали ще се явят индивидуално или групово, единственото условие е наличието на „специфични умения или талант“ у желаещите да участват.

Изпълнителният директор на bTV Павел Станчев обяви, че през пролетта зрителите на телевизията ще могат да гледат и българската версия на най-известния кулинарен риалити формат – MasterChef. Още след първите два дни на записванията има около 200 кандидати за участие, издаде Павел Станчев. Ще продължи и излъчването на български сериали, съобщи шефът на медията.

Гостът на Слави Трифонов заяви също, че не приема „индустриалния шпионаж“ и не взема решения за това какви формати ще прави телевизията му, на базата на това „какво би правила или какво ще прави конкуренцията“.

Слави Трифонов постави пред своя гост и въпроса за това как телевизията определя своята стратегия на фона на политическите събития. „Нищо не е по-важно за нас от доверието на милионите зрители, а за да го имаме това доверие и то, за да расте, ние трябва да отразяваме събитията, в това число и политически, по един абсолютно обективен и безпристрастен начин“, заяви Павел Станчев.

По повод на актуалния репортаж за тежката съдба на големия Борис Гуджунов, излъчен по bTV, Павел Станчев заяви, че една водеща медия трябва да изпълнява своята обществена роля и да се ангажира с обществено значими каузи. Той припомни, че bTV всяка година организира кампанията „Да изчистим България“, а тази година телевизията се е включила активно в почистването на пострадалия от наводненията варненски квартал Аспарухово. „Ние сме медия, която е силно чувствителна към проблемите на обществото и в това отношение и кампанията по случай 14 години на bTV Новините се казва: „Вярваме в доброто“, каза още Павел Станчев.

На финала на разговора Слави Трифонов адмирира Павел Станчев за взетото решение да обединят усилия с конкурентната БНТ и да изпратят Крисия, Хасан и Ибрахим на детската „Евровизия“.

Цялото предаване от 8 декември 2014 г.