enbg

О.з. полковник Любен Лозанов и о.з. майор Станислав Пешев, 23 януари 2019 г.

23.1.2019 | коментара

В предаването гостуваха военните пилоти о.з. полковник Любен Лозанов и о.з. майор Станислав Пешев. С тях Слави Трифонов разговаря по актуалния въпрос, касаещ охраната и сигурността на нашата държава и по-конкретно – какви бойни самолети да бъдат закупени. Двамата са бивши бойни пилоти, о.з. полковник Любен Лозанов има 2000 летателни часа, а о.з. майор Станислав Пешев има 1600.

Според о.з. майор Станислав Пешев решението за бойните самолети трябва да бъде политическо, тъй като политиците носят отговорността за решението, но то трябва да бъде базирано на решението на експертите – пилоти, инженери, хора, участващи в оценката на офертите за новия боен самолет. „Това, което наблюдаваме днес – от действията на правителството, от изказванията, от решенията на парламента – виждаме едно тотално разминаване, тъй като не ни предлагат да закупим това, което е най-доброто за държавата и за военновъздушните сили“, заяви той.

Според о.з. полковник Лозанов трябва пилотите и инженерите да преценят и излязат с извод по предварително определена методика, в която има около 600 параметри, които се следят в специален математически модел. Тогава да се види кои оферти отговарят на т.нар. Предложение за инвестиционен разход, те да бъдат класирани по определен начин и тази информация да се предостави на политиците. „Тук се намесват стратегически съображения, геополитически съображения. Получи се това, че някои хора предварително обявиха кой самолет трябва да се закупи, преди тази комисия да е обявила нейните резултати“, каза о.з. полковник Любен Лозанов. Той подчерта още, че военната техника и оборудване са скъпи неща и трябва да купим това, което можем да си позволим.

О.з. майор Станислав Пешев изрази мнение, че политиците не са никак убедителни в избора, който правят в момента. „Те ще направят един избор, който ще има влияние десетки години напред. 20-30 години този самолет ще бъде на въоръжение. Тези политици вероятно отдавна няма да са политици, но пилотите ще продължават да ги експлоатират. Така че желанието на всички е да се вземе най-доброто. Като казвам всички, имам предвид колегите. (…) Категорично мога да кажа, че за мен по-добрата оферта е „Грипен“, каза бившият военен пилот. Той уточни, че мнението му се базира на неговия опит – летял е на Ф-16, а на „Грипен“ – само на симулатор, като за качествата на втория съди и от мнения на свои колеги. „И двата имат достойнства, добри технически характеристики. Разликите са доста. Чисто летателно-техническите характеристики на двата самолета са близки, (…) но има няколко неща, които са съществени в полза на „Грипен“. Това е например въоръжението. (…) Ако изберем Ф-16, ще сме обвързани да купуваме въоръжение само от една държава. За нас тя е трета страна, освен това там се плащат мита при доставки, така че това оскъпява процеса. Второ – зависими сме от решенията на тази държава. След 10-20 години никой не знае какви ще са отношенията между нашата държава и САЩ. Докато при „Грипен“ имаме няколко опции за въоръжение. „Грипен“ предлага американско, израелско и европейско въоръжение. Европейското е много добро, дори превъзхожда американското в случая. … От друга страна, самолетът „Грипен“ има много ниски експлоатационни разходи. Относително ниски. За летателен час са 5-6 хиляди долара. Докато за Ф-16, макар че е декларирана по-ниска, експлоатацията показва, че надхвърля 10 хиляди долара. Това означава, че за целия срок на експлоатация, като се калкулират разходите, парите, които ще се дадат за този самолет, ще бъдат много пъти по-големи, отколкото ако изберем „Грипен“. – коментира о.з. майор Станислав Пешев.

О.з. полковник Любен Лозанов заяви, че има информация за проведена анкета сред пилотите: „Доколкото знам, резултатите не са обявени, но някъде съотношението е 70 към 30 в полза на „Грипен“.

На база отношенията, които поддържа с колеги, о.з. майор Станислав Пешев заяви: „Много голямо притеснение буди начинът, по който се спазва процедурата, избрана от самото правителство, по избора на самолет. Има един документ на Министерство на отбраната и се казва Актуализиран проект за инвестиционен разход. Това е пътната карта, в която е описано как трябва да се извърви целият процес по избора, договарянето и закупуването на конкретния боен самолет. Вътре, самото правителство, са записали едни задължителни изисквания към тези самолети, които биха били интерес за България и вътре ясно е записано, че самолетът, който ще бъде разглеждан като вариант за закупуване, трябва да бъде на въоръжение в страна членка на НАТО, трябва да е новопроизведен.“ По думите му този вариант, който ни предлагат – Ф-16 Блок 70, все още го няма никъде по света – съществува само като проект и се очаква да бъде произведен след 6-7 години.

Според о.з. полковник Любен Лозанов летателният състав „не е много съгласен“ с представения към момента избор на политиците – самолет Ф-16. Той обясни, че двете оферти се различават много във финансов аспект. Ако за 10 самолета „Грипен“ офертата е за 1 млрд. 400 млн., плюс още 100 млн. за специализирано оборудване, то при вариант Ф-16 цялата сума възлиза на близо 2,5 млрд. „Получава се една доста голяма разлика, а заключението е, че и трите самолета, на които се спират за разглеждане – и трите отговарят на изискванията в заданието, утвърдено от НС. И сега се получава много интересно нещо – отиваме да си купим самолет, който има малко по-добри възможности, но има и недостатъци и ще го купим с много повече пари, ще ни върши същата работа и накрая някой трябва да плаща и това няма да са политиците, а това сме ние“, коментира о.з. полковник Лозанов.

Цялото предаване от 23 януари 2019 г.