enbg

Откровено за свободата на славословенето

29.5.2018 | коментара

В предаването водещият Иво Сиромахов коментира материала на Валерия Велева по повод посещението на Бойко Борисов при Папата:

„Искам, като гражданин, журналист и българин, да отправя суров упрек към „Репортери без граници“. Как може да ни сложат на 113 място по свобода на словото?! Това е клевета! Какви са тези критерии? При нас всеки уважаващ себе си журналист има пълната свобода да славослови властта по всякакви начини и под всякаква форма. Без задръжки. Пример за свободна журналистика е Валерия Велева, известна още като Мадам В. След като Бойко Борисов се срещна с поредния папа, тя написа една ода, една тирада, една възхвала, която няма аналог и която аз мога само да цитирам с благоговение:

„Франциск е висок, изправен, енергичен с ведро лице и усмихващи се очи… Премиерът е напрегнат, но сякаш между тях бариерите поне наполовина са свалени.
Наблюдавайки ги отстрани, двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота.
С мек, благ поглед – ту възторжен, ту снизходителен, ту учуден, ту разбиращ, ту любопитен. Цялата гама на положителната емоция мина през очите на Франциск за отредените минути на тази аудиенция…“

Каква красота, каква поезия! Представете си ги само – двамата духовни бащи на света – Папа Франциск и Бойко Борисов! Загрижени за съдбините на човечеството. Само Валерия Велева може да го опише така… Ето това е качествена журналистика, уважаеми зрители. Това, което чухте, не е просто любов. Това е френска любов. Това е феноменална журналистическа френска любов! От сърце. Без задръжки. Сърцата, майсторска и всеотдайна френска любов на полето на журналистиката! Даже си мисля, че ако във френската любов има класация – то тази статия е Номер едно. Толкова е добра Мадам В. в тази журналистическа френска любов, че чак се дави… в откровения. Ето така трябва да се журналиже! Респект!“

За да почерпи опит от първоизточника, водещият осъществи и телемост с кабинета на журналистката. На пряката линия Валерия Велева (в образа – Иво Сиромахов) отговори защо е написала точно такъв очерк.

Цялото предаване от 29 май 2018 г.