enbg

Няма пречка още сега НС да приеме решенията от референдума

15.11.2016 | коментара

В предаването докторът по конституционно право Атанас Славов обясни, че няма никакви законови пречки депутатите още на този етап да приемат решенията, произтичащи от вота  на референдума. По думите му жалбата, подадена от Инициативния комитет до ВАС, не може да бъде основание тези въпроси да не се разглеждат в парламента.

Атанас Славов коментира и втората теза, по която се спекулира в публичното пространство – че въпросите от референдума, могат да бъдат приети само от Велико народно събрание. Той беше категоричен, че тези въпроси са от компетенциите на обикновено народно събрание.

Коментирано беше и изявлението на Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“. Според думите на депутата от БСП, за да бъде приложен мажоритарният вот, ще са необходими административни мерки, които ще отнемат цяла една година. Слави Трифонов заяви следното: „След като ви е толкова трудно и смятате, че ви трябва една година, аз ще ви спестя една година. Ще свърша вашата работа. Ще представя законопроект, подготвен от доказани професионалисти. И вие, като депутат, с вашите колеги депутати, ще трябва само да си вдигнете ръцете, за да приемете волята на народа.“

Цялото предаване от 15 ноември 2016 г.