enbg

Николай Цонев, 16 юни 2016 г.

16.6.2016 | коментара

В предаването гостува бившият военен министър Николай Цонев. Гостуването му идва след проведения днес извънреден брифинг на президента, премиера и военния министър, повод, за който беше вчерашното изявление на президента, в което той приветства идеята България, Турция и Румъния да направят общ черноморски флот срещу Русия.

Слави Трифонов каза, че днес президентът е изглеждал доста смутен, министър-председателят – доста ядосан, а военният министър – „не изглеждаше никак“. Водещият поясни, че президентът все пак се е отрекъл от казаното по-рано, премиерът е заявил, че не иска бойни кораби по плажовете, а в същото време военният министър отново не казал нищо. Ето защо той покани Николай Цонев да обясни ситуацията, такава, каквато той я вижда.

„Може би самият факт, че имаше извънредна пресконференция на президента, военния министър и министър-председателя, говори, че нещо се е случило в нашата държава, извънредно. Това по-скоро е последица от безбройните гафове, които извършват в посока външната си политика нашето правителство. Първоначално президентът в Страсбург заяви, че Русия е готова да нападне ЕС и да го унищожи. Впоследствие и военният министър започна да говори за обща флотилия с Турция и трябваше по някакъв начин да се замажат тези гафове“, каза бившият военен министър.

Николай Цонев пожела да внесе яснота относно разбиране в обществото по отношение на външната политика: „Външната политика се формира и се ръководи от Министерския съвет по предложение на външния министър и когато има международни срещи, когато има международни форуми, както беше в Страсбург и на срещата си в Румъния военният министър, то има предварително становище на Министерския съвет какви позиции да се изразят.“ За създалата се напоследък ситуация Цонев каза: „Според мен нито президентът, нито военният министър спазват, ако има такива позиции. Или пък няма позиции, а правителството си кара на самотек.“

Слави попита госта кой дава право на президента да изказва такива позиции, като тази от преди седмица, че Русия ни е враг. За отговора си Николай Цонев се позова на думите на свой приятел: „Президентът и военният министър водят хибридна война с българското общество, не е ясно защо правителството участва в тази ситуация.“ Цонев добави, че те нямат право без съгласуване с Министерски съвет да изказват каквито и да е мнения.

По отношение на идеята България и Турция да участват в общ черноморски флот срещу Русия, Николай Цонев заяви, че с флота на Турция провеждаме учения в рамките на НАТО и това не е проблем. Тревогата обаче е дошла от направеното съобщение за сформиране на обща флотилия, с която да се отбранява източната част на ЕС от нападенията на Русия. Той уточни, че по-рано същия ден от румънска страна е направено изявление, че нямало да бъде флотилия, а съвместно учение, което, според него, е съвсем нормално. Проблем бившият външен министър вижда след последните събития в Европа и света: „където Турция се противопоставя и на НАТО, и на ЕС, и на Русия“. Той изрази мнение, че страната ни не трябва да участва в общи операции с Турция срещу ядрена държава, независимо как се казва тя.

Дали сме застрашени под някаква форма от Русия – това могат да кажат хората, които управляват държавата, заяви Николай Цонев. „Те имат информация от службите, от разузнаването. Аз нямам такава информация, нямам достъп до нея, но смятам, че нашите – и президентът, и министърът на отбраната, като папагали повтарят това, което някой съветник от някое посолство им е казал. Още повече, че на 8 и 9 юли във Варшава ще бъде проведена Среща на върха и по някакъв начин те подготвят обществото, че ще се взема някакво решение да се изпратят военнослужещи, заедно с турските военноморски сили, да участват в някаква флотилия. Доколкото аз съм запознат, България, като страна–членка на НАТО, ще заеме позицията, около която ще се обединят всички държави–членове на НАТО – да се усили вниманието и да се помисли как да бъдат запазени от евентуална агресия източните граници на ЕС. Макар че, според мен, такава агресия не се вижда. Още повече в изказването на руския външен министър тези дни се говори, че Русия няма нищо против НАТО и ЕС.“ – коментира Цонев.

Цялото предаване от 16 юни 2016 г.