enbg

Николай Цонев, 10 февруари 2015 г.

10.2.2015 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият министър на отбраната Николай Цонев, който беше оправдан от съда окончателно по воденото срещу него дело за подкуп. Припомняме, че Николай Цонев беше арестуван при показна акция на МВР по време на първия мандат на ГЕРБ, а при ареста прокурор Роман Василев го нарече „абсолютен престъпник“.

Пред водещия Слави Трифонов Николай Цонев коментира оправдателната си присъда и на трета инстанция така: „Справедливостта възтържествува и аз се надявам тази справедливост, която беше показана спрямо мен, да бъде показана спрямо лекарите от Горна Оряховица, спрямо цялата община Гълъбово, спрямо Малина Начкова от Мировяне и т.н.“. Бившият министър на отбраната обърна внимание на два текста от решението на съда, според които арестът му е „пример за полицейско насилие“, както и че „държавните органи – и прокуратурата, и полицията трябва да предотвратяват престъпленията, а не да ги организират, извършват“.

Николай Цонев обясни показния си арест с желанието на тогавашните управляващи от ГЕРБ да си осигурят положителен евродоклад в сферата на правораздаването. На въпрос на водещия Николай Цонев отговори, че не се чувства толкова обиден от демонстративното задържане, колкото че му е било наранено самочувствието. Той сподели, че от прословутия запис на ареста е изрязан моментът, в който казва: „Стреляйте, няма да легна!“

„Аз съм офицер, свикнал съм на трудни моменти“, сподели Николай Цонев по повод на атаката срещу себе си и изрази благодарност на семейството и приятелите си, които не са се отдръпнали от него в нито един момент.

Бившият министър от управлението на Тройната коалиция довери още, че е получил много поздравления за оправдателната си присъда, включително и от членове на основаното от него „Движение за справедливост – РПГ“, които, по думите му, също са пострадали през управлението на ГЕРБ. Николай Цонев увери, че с членовете на своето движение ще се бори „наистина да има справедливост в нашето общество“, макар че, по думите му, гражданското общество в България „не е готово да има справедливост“.

Николай Цонев коментира и подадената от него жалба в Страсбургския съд за правата на човека срещу България: „Аз съм подал жалбата още 2010 г., но не е смисълът дали ще осъдя и дали ще получа някакви средства, по-скоро смисълът на подаването на жалбата е обществото да бъде защитено от други такива случаи, да не се получават.“ В контекста на тази тема, гостът си спомни думи на Цветан Цветанов, който през 2010 г. заявил, че не го интересува дали Цонев ще го осъди в Страсбург, важното било, че бившият военен министър е „отстранен от обществото“. „Сега него (Цветанов) искат да отстраняват от обществото“, коментира с ирония на финала на разговора Слави Трифонов.

Във видеото може да видите и защо Николай Цонев благодари на карикатуриста Христо Комарницки.

Цялото предаване от 10 февруари 2015 г