enbg

Николай Тодоров: „Ако хората са разбрали знака на Пламен, нещата ще се случат“

6.3.2013 | коментара

Николай Тодоров, близък приятел на самозапалилия се Пламен Горанов, изрази своите мисли за трагичния край на приятеля си в телефонен разговор в „Шоуто на Слави“.

Николай и Пламен са учили заедно и са се познавали от повече от 20 години. В деня на траур, обявен заради смъртта на приятеля му, Николай се включи по телефона, за да разкаже какъв човек е бил Пламен и към кого е послание неговият акт на саможертва.

В отговор на въпроса на Слави Трифонов как човек би се решил на нещо подобно, Николай каза: „Отговорът на този въпрос за всички нас, неговите приятели, както и за мен – остава неясен. Тоест – какво точно се е случило на този ден, 20-ти февруари, рано сутринта, пред общината във Варна, за нас все още остава една неизяснена ситуация. Друг е въпросът защо той е отишъл там, което вече на всички е ясно.“

Николай Тодоров разказа какъв е бил приятелят му като човек: „Той имаше изключително чувство за справедливост, едно негово усещане за това, което е правилно и кое – не. Пламен по собствен и категоричен начин заявяваше пред света, когато не беше съгласен с нещо. И, разбира се, беше готов да се бори за всяко свое убеждение, за всяка своя идея докрай. Той беше от тези хора, които решаваха и действаха. Изключително последователен и съсредоточен в това, което прави.“

Постъпката на Пламен е знак, каза Слави и попита Николай Тодоров дали смята, че този знак ще бъде разбран. В отговор приятелят на Пламен заяви: „Ако трябва да го приемем като знак, то този знак всеки от нас трябва да го разчете по свой собствен начин. Аз мисля, че е много важно хората, на които той дава знак, да го разберат. Тези, за които е бил насочен този знак – та са малко. А хората, които могат да променят много неща около себе си, са хиляди, дори милиони. Ако тези хора са разбрали знака на Пламен, нещата ще се случат.“, завърши Николай.

Цялото предаване от 6 март 2013 г.