enbg

Николай Николаев, Георги Холянов и Катрин Витали, 1 юли 2014 г.

1.7.2014 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха актьорът Николай Николаев, композиторът Георги Холянов и певицата Катрин Витали, които съвместно издават албум.

Георги Холянов и Катрин Витали са незрящи, затова Николай Николаев ги представи на водещия Иво Сиромахов и на зрителите като „хора, които виждат с душата си, а не с очите си“.
Актьорът разказа за Клиниката по смехотерапия към болница „Пирогов“, която функционира от шест години и лекува болните деца чрез музика и смях. Николай Николаев благодари както на бившия директор на „Пирогов“ – проф. Раденовски, с когото основават единствената по рода си клиника в Европа, така и на настоящото ръководство на болницата.
От разказа на Николай Николаев стана ясно, че Катрин Витали е част от „Незрящи пеещи ангели“, които участват в музикотерапията на клиниката, а Георги Холенов е преподавател по музика в училище „Луи Брайл“ и композитор на песните, включени в съвместния албум.
Николай Николаев говори и за благородните цели на албума – той се надява да бъдат продадени 1000 копия от него, като приходите да отидат за болните деца на „Пирогов“.
Пред Иво Сиромахов Николай Николаев сподели още, че Клиниката по смехотерапия е канена и в чужбина. Преди 2 години са откликнали на покана на две SOS – детски селища в Косово със сръбски и косовски сирачета и по думите на Николай Николаев песните на незрящите български дечица са „разчупили леда“ между двете групи деца.
Децата в SOS – детските селища в Косово особено са се развълнували на „Хубава си, моя горо“. Николай Николаев обясни и любопитната причина за това – когато Любен Каравелов написва популярното си стихотворение, жена му, която е сръбкиня му предлага да използва музиката на… сръбско-косоварска народна песен.

В „Шоуто на Слави“ Катрин Витали, която учи поп и джаз пеене в Нов български университет, изпълни с Николай Николаев песента по музика на Георги Холенов – „Спомен“.

Цялото предаване от 1 юли 2014 г.