enbg

Ние, българите, будни ли сме сега?

1.11.2017 | коментара

Вижте какво каза Слави Трифонов за 1 ноември – Ден на народните будители.

„Уважаеми зрители, днес е 1 ноември. Денят на народните будители. Това е отличен повод да си зададем въпроса – ние, българите, будни ли сме сега? В този момент? Днес – на 1 ноември 2017 година? Будни ли сме в едно съвременно, модерно, технологично време, когато Българското Възраждане е вече далеч назад в историята ни?

Или спим? Или обществото ни се намира в нещо като „будна кома“? Едно аморфно и апатично общество. Общество, незаинтересовано от собствената си съдба. Общество, което гледа, вижда, усеща със сетивата си, но не реагира.

Аз лично, уважаеми зрители, вярвам, че не е така. Аз вярвам, че не сме в „будна кома“. Но понеже съм и прагматичен човек, съм сигурен, че има и „много от другите“ наши съграждани. От онези, които вече не виждат Надежда. Хора, които си мислят, че политико-олигархическият модел е непобедим. И аз на тях искам да кажа нещо: Промяната вече се е случвала. Доказателството е в историята на собствения ни народ. Историята на Народните Будители.

Да, винаги ще има Кириак Стефчовци. Ще има Недялко Недялковци. Ще има Деляновци – били те Добреви или Пеевски. Ще има Валери Симеоновци. Ще има и Каки Курита. Ще има дори и всякакви Тикви и то не само на Хелоуин.

Но срещу тях винаги ще има – Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Любен Каравелов и Иван Вазов.

Сигурно помните думите на Левски: „Времето е в нас. И ние сме във времето“.
Изглежда, че това време е дошло. Дошло е времето да променим собствения си живот!“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 1 ноември 2017 г.