enbg

Мосю Рошел: Истинската власт е властта над самия себе си

18.2.2010 | коментара

17 февруари 2010 г.

«За пръв път съм в България. За мен е тайнствена тази страна.» – това заяви при гостуването си в шоуто пазителят на Форт Боярд – Мосю Рошел. Впечатленията му от българите са само от участниците в състезанието, заяви той и ги описа така: „Много динамични, жизнени, смели. И са в чудесна форма тази година. С този сезон ще откриете скритата страна на известни личности.”

Състезанието „Форт Боярд” се провежда в крепост, изградена върху малък остров в Бискайския залив в Атлантическия океан. Строителството на крепостта започва през 1801 година, по заповед на Наполеон, за защита на морските подстъпи от нападенията на британския флот. Домакин на състезанието е пазителят на тази крепост Мосю Рошел.

Истинското име на Мосю Рошел е Филип. Роден е в Ла Вал, близо до Бретан.
Пазител на крепостта е от 3-4 години, но иначе за Форт Боярд работи около 20 години, разказа гостът. Много интересен факт е, че когато работи за Форт Боярд, той живее „на чудесно място, малка дървена къщурка, която се намира на една скала, издигната над морето и живея в пълно спокойствие – живея с много малко вещи, няма електричество и ходя да си търся вода.” Мосю Рошел признава, че обича да кани гости. Въпреки липсата на ток, вода и сателитна телевизия, той твърди, че се чувства добре. На въпроса на Слави дали няма жена при него на това аскетично място, Мосю Рошел отговори така: „Обичам усамотените места, но не съм самотник.”

„Когато обичаш един човек, обичаш и мястото, което е част от него”, анализира „жертвата” на жената до себе си Мосю Рошел и обясни, че тя споделя същите спартански условия с него. „Шантави хора сте вие французите. (…)Това е любов, нали!? Аз не мога да намеря някоя, дето в град да живее, а ти си намерил една, която си я завел на върха на една скала … и няма вода, и трябва да пере на ръка! Аз имам пералня!” – недоумяваше Слави, на което Мосю Рошел отново намери отговор – „Естествено, вие й предлагате неща, които тя вече си има.”

Мосю Рошел подари на Слави ключ – символична покана за Форт Боярд за следващия сезон и монета от форта, останала от някой от българските участници.

Мосю Рошел – Филип, разказа, че пътува доста по света. Работил в Камбоджа, Африка, заснел е много документални филми за животни. Снимал е в Египет за екипите, изпратени от Лувъра на разкопки. Ходи високо в планината, обича екстремни спортове. Своята житейска философия обясни така: „Вярвам в човешкото същество, в това, че човек може да направи нещо по-добро. Много вярвам в способността си да се променя, да променя нещата, които не харесвам в себе си. Мисля, че истинската власт е властта над самия себе си.”

Излъчването на „Форт Боярд” по бТВ започва на 18 февруари 2010 година.
За първи път ще участват само българи. За новия сезон Мосю Рошел каза следното: „Ще откриете хора, които при вас са известни и ще видите техни скрити страни, техните чувства – те са истински, не играят театър, и го правят всеотдайно.”