enbg

Милен Велчев не мисли за политика, харесва му да прави бизнес

4.2.2011 | коментара

3 февруари 2011 г.

Във връзка с публикуван преди дни доклад на Industry Watch, според който при сделката с външния дълг през 2003 година, държавата е била ощетена с 1 милиард лева, гост беше Милен Велчев. При въпросната сделка той е основно действащо лице, в позицията си на финансов министър.
Според доклада на Industry Watch, сделката за външния дълг, осъществена преди 8 години, е ощетила държавата с 1 милиард лева. НДСВ излезе с контраанализ, според който държавата е спечелила от тази сделка над 1 милиард и 160 милиона лева.

Водещите Иво Сиромахов и Ивайло Въчев поискаха обяснение от госта, предвид, че изводите от двата анализа се разминават с над два милиарда лева. В отговор бившият финансов министър заяви, че никоя от страните не лъже. По думите му, докладът не е официално публикуван, отпечатани са само 5 страници резюме. Той изтъкна също, че авторите на доклада твърдят, че число 1 милиард не съществува в доклада. „Той е с с противоречиви заключения и това ни кара да не сме изцяло съгласни с него“, каза Велчев за доклада на Industry Watch.

Иво Сиромахов зададе въпроса – след като са минали 8 години, не е ли ясен вече ефектът от сделката. По думите на Милен Велчев още не е е дошъл краят на сделката, защото облигациите, които тогава са изтеглени, трябвало да бъдат падежирани през 2024 г. „Оценката винаги се прави в момента, когато се прави сделката, не се оценява постфактум“, каза Велчев. В подкрепа на думите си той изтъкна, че благодарение на тази сделка той получава званието Финансов министър на годината на света, а МВФ тогава е поздравил правителството за сделката с брейди облигациите.

Водещите изтъкнаха, че според доклада на Industry Watch през 2013 и 2015 г. Държавата ни трябва да плаща по около 1 милиард евро върху този дълг. Милен Велчев не отрече да е знаел за това и добави, че първоначално тези суми са били над 2 милиарда и за периода от 8 години, когато на власт е била НДСВ, Жан Клод Рише – президент на ЕЦБ е заявил, че сме първи в ЕС по намаление на външния дълг за последните 10 години. Според Милен Велчев държавата има „предостатъчно средства“ да бъдат платени тези суми.

Запитан каква е била комисионната на посредника в сделката, Велчев отговори, че е била стандартните 0,5% или около 7 – 8 милиона, като става въпрос за две банки, които са си ги разделили.

На въпрос дали е имало предварителен анализ, Милен Велчев отговори утвърдително и заяви, че в Министерство на финансите са оставили „всичко по сделката, но дори да са изчезнали оттам, има стратегия за управление на външния дълг, пулбикувана на сайта на министерството.“ Велчев добави още, че тогава са изписали доста хартия, има и стенограми и при добро желание Индъстри уоч можела да намери достатъчно информация.

На въпрос защо държавният контрол на Електроразпределителните предприятия е даден на частни лица, Милен Велчев отговори, че навсякъде по света са монополисти, а в повечето държави са частни. „Дали има контрол, зависи само от спазването на законите. Дали са частни или държавни, няма голямо значение. Никой не е доволен от държавния монопол Топлофикация.“, коментира Велчев.

По казуса, че 80% от парите на държавните търговски дружества са били в една банка, Милен Велчев изказа мнение, че „диверсификацията винаги е добра, но парите на държавата са в БНБ, парите на отделните дружества – те трябва да преценят къде да ги държат. Държавата може да им каже, че иска да управляват дружеството, а те да решават къде да слагат парите.“ Велчев допълни, че няма да си позволи да коментира, защото не знае какви са условията и дали други банки са предложили други условия и дали са били питани.

Милен Велчев сподели, че сега се опитва да прави бизнес – докарва инвестиции в България – нещо, което се случва с променлив успех, по думите му. Той призна, че не мисли да се занимава отново с политика – в момента му харесва много това, което прави: „Чувствам се като човек, който е излязъл от спарено помещение и диша чист планински въздух.“