enbg

Мечтата на Росен Карамфилов получи подкрепа от Слави

17.9.2012 | коментара

„Независимо от каквито и да е други потребности или двигателен проблем, човек трябва да е достатъчно смел да заяви мечтата си“ – това каза в студиото на „Шоуто на Слави“ Росен Карамфилов – 19-годишен български студент, приет да учи английска филология във Виенския университет. Росен е на инвалидна количка от раждането си, заради заболяване от детска церебрална парализа. Трудностите обаче на са му попречили да се развива и след завършването на Втора немска гимназия Росен е приет да учи в Австрия.

След като не получил отговор на мейла си до Софийския университет, в който изявил желание да учи там, Росен избрал да се развива на запад: „В Европа почвата е по-благодатна и за изкуство, и за култура, а и за живеене, в моя случай. Навсякъде в Европа хората с моя проблем не са „в неравностойно положение“, те са равноправни – заедно с другите хора учат, образоват се и става нещо от тях.“ Росен е воден от желанието да научи английски и немски перфектно и да се реализира като преводач от два езика. Гостът разказа, че се занимава с писане и подари на Слави първата си стихосбирка „Орелът и детето“, излязла преди около година. Посланието на книгата му е, че когато човек има смелост и воля, много неща могат да се постигнат, въпреки трудностите.

Именно пред такива трудности се изправил Росен заради нуждата си от личен асистент по време на следването. Албена Атанасова от Социалната служба в София му отговорила, че след като напусне територията на България, социалните пари за личен асистент спират. В момента държавата му отпуска 350 лева месечно – пари, които не са достатъчни и се налага родителите му да доплащат на неговия асистент.

Росен обясни, че според австрийските закони трябва да си живял 6 месеца в държавата и чак тогава имаш право да получиш пари за личен асистент. „До момента, в който изтекат тези 6 месеца, аз нямам право на така наречените социални пари от австрийската държава.“ Младият българин добави, че парите, които са му нужни за личен асистент – австриец, са 15 евро на час, като се има предвид, че този човек ще му бъде нужен минимум 4 часа на ден. В случай, че замине със своя личен асистент от България, сумата ще е 1500 евро на месец.

Росен призова зрителите, които осъзнаят колко е важна за него мечтата за реализация и желанието му да учи, да му помогнат. Водещият Слави Трифонов отговори на Росен с думите: „Аз ще направя това, което зависи от мен, пък ако има други хора, които също искат да ти помогнат – те да го направят.“