enbg

Мая Манолова, 9 ноември 2016 г.

9.11.2016 | коментара

За начина, по който се процедира с референдума, Слави Трифонов разговаря с омбудсмана Мая Манолова.

На въпрос на Слави за избора на Централната избирателна комисия Манолова отговори, че ЦИК и нейните членове се предлагат от партиите, а квотите на ЦИК се определят съобразно представянето на партиите на последните парламентарни избори. Генерално решение, според нея, би било да се премахнат партийните квоти и предложенията от партиите.

Мая Манолова заяви, че като човек, който е бил 10 години в парламента, също носи своята отговорност за „не дотам работещи текстове и за несполучливи избори“. За нея обаче най-големият проблем са „не толкова не добрите законодателни решения, а пълното им игнориране и техните нарушения при провеждането на избори – неспазването на законите“.

Манолова каза, че заради многото неуредици и на предишните избори, още преди година е поискала от Върховния административен съд (ВАС) да си уеднакви практиките – кога брои бюлетини и кога не брои, без това да зависи от партийната принадлежност на кметовете. За една година обаче това не се случило. „Решението е гражданите да си пазят изборите, след като партиите не го правят“, каза Мая Манолова. Омбудсманът каза още: „Промяната на системата реално започна. Защото промяната на пропорционалната с мажоритарна система, защото промяната във финансирането на партиите и задължителният вот, коренно променят политическата система. Смяната започна.“

Според Манолова вече няма да бъде възможно да се правят избори по този начин. „Представете си избори да се правят в 240 избирателни района – по какъв начин всеки един от тях, неговите застъпници и представители ще си пази изборите? Протоколите? Тяхното предаване в избирателните комисии?“, запита омбудсманът.

За резултатите от гласуването на референдума Мая Манолова изрази твърда позиция. „Формално може и да не стигнат 1000 или 5000 гласа, но морално и политически, заради това високо участие и тази висока подкрепа, политиците са длъжни да се съобразят с решението на гражданите“, убедена е Манолова.

На съмненията на Слави Трифонов, че в парламента няма да бъде зачетено мнението на народа и ще започнат обсъждания субсидията за партиите да се намали, но на 5 лева например или пък избирателната система да не е мажоритарна, а смесена, омбудсманът отговори така: „По време на референдума гражданите не отправиха предложение към депутатите. Резултатите от референдума не са препоръка. Те са решение. Те са заповед, която трябва да бъде изпълнена. И тук аргументът – не стигат хиляда гласа, не е аргумент. Суверенът се произнесе. Смяната на системата започна. Депутатите трябва да изпълнят волята на народа, не да се съобразят с нея.“

„Никакво шикалкавене, че – сменя се правителство или президент, не е сериозно“, каза Мая Манолова и припомни как по средата на кампанията правилата бяха променени от депутатите. По думите й, хипотетично, следващите избори могат да бъдат най-рано края на март и има достатъчно време да се промени системата. „Освен това, ако не са в състояние, нямат достатъчно експертиза да напишат правилата за мажоритарен вот, да изчислят районите – 240, аз съм абсолютно готова да го направя с моя екип. Ще внесем законопроект, който 1:1 да привежда в изпълнение решението на гражданите“ – така омбудсманът потвърди своето право на косвена законодателна инициатива – чрез председателя на Народното събрание да предложи законпроекти за разглеждане в парламента. „Тогава няма да могат да се аргументират, че им е малко времето или че не са разбрали точно как да реализират волята на суверена“, обясни Мая Манолова.

Ако референдумът е задължителен, това, което би следвало да направят депутатите, е в тримесечен срок да го приведат в действие, каза още Мая Манолова. „В противен случай, текстовете, които му противоречат, просто не се прилагат“, каза тя и посочи като пример партийната субсидия. „Ако те се опитат да направят субсидията 5 или 7 лева, текстът, който противоречи, просто не се прилага и няма субсидия.“ По думите на Мая Манолова същото ще се отнася и за избирателната система.

„В крайна сметка се оказа, че пропорционалната система наистина не отговаря на очакванията на хората“, каза Манолова и изтъкна, че при мажоритарния вот хората ще могат да си избират депутата, вместо той да им бъде спуснат от партиите. Така и самият депутат ще бъде отговорен пред избирателите си, а не към партийния началник, добави още тя и каза че от друга страна мажоритарната избирателна система ще принуди партиите да търсят качествени хора.

Според Мая Манолова резултатите от референдума трябва да бъдат приети, дори и да не стигнат няколко хиляди гласа, защото „такъв референдум не е имало – с такова участие и с такава подкрепа – 3 милиона и 500 хиляди души“.

Цялото предаване от 9 ноември 2016 г.