enbg

Любомира Петрова, 11 юли 2017 г.

11.7.2017 | коментара

Любомира Петрова разказа за случая с откраднатите й документи в Гърция и впечатленията й от работата на българското посолство.

Любомира е студент по новогръцка филология. Тя печели стипендия за 40-дневен курс в Атина, Гърция. Там обаче става жертва на кражба в трамвай и остава без никакви пари и документи. „Това за мен беше огромен шок – далече от родината, сама, ограбена“, разказа тя. Първото нещо, което прави, е да отиде в най-близкия полицейски участък, където среща добро отношение и получава документ, че е обрана.

Проблемите на Любомира Петрова започват в момента, в който отива в българското посолство, за да потърси помощ. „Бях сигурна, че там ще ми помогнат“, разказа тя. В посолството обаче искат да заплати 67 евро за т. нар. „пасаван“ – временен паспорт за 7-дневен срок, с който да се прибере в България. „Аз не знам дали проблемът е в българското посолство или в държавата ни“, разказа Любомира и призна, че нейните колеги от други държави не можели да проумеят защо България иска пари на човек в беда.

След като си тръгва от посолството ни без документи, Любомира открива информация на интернет страницата на Външно министерство, че в следствие на обир издаването на временен паспорт за български граждани в чужбина е безплатно. Тя се връща отново на следващия ден в посолството, където се среща с консула. По думите й той също заема позицията, че трябва да си плати пасавана, като й казва: „Знаете ли кога не плащате? Когато са Ви пребили и са Ви опрели пистолет в главата. Направили ли са го? Не! Значи трябва да плащате“. В крайна сметка Любомира взима пари назаем и плаща 67 евро, за да може да се прибере в България. След всичко случило се тя признава, че се чувства предадена от страната си.

„Единственото, за което се радвам, е че това се случи към края на курса – аз имах право на 5 отсъствия. Ако се беше случило една седмица по-рано, аз щях да си изгубя и стипендията, и сертификата – реално това, за което съм отишла там“, каза на финала Любомира Петрова.

Цялото предаване от 11 юли 2017 г.