enbg

Лъчезар Василев, 3 май 2018 г.

3.5.2018 | коментара

Лъчезар Василев, кинезитерапевт от Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, разказа за проблема, пред който е изправено лечебното заведение. То се намира на територията на кв. Овча купел в София, разположено е на 50 декара и има собствени минерални извори, появили се след земетресение през 19 век. Болницата е изградена през 1900 г. с указ на Цар Борис ІІІ, на територията й има баня и басейни, а от 1937 г. функционира лаборатория за изследване на води.

След промените през 1990 г. се появява апетит към мястото с идеята да бъде превърнато в частен СПА балнеосанаториум. „Опит за кражба на ценна, дарена земя, държавна собственост“, коментира Лъчезар Василев. В момента болницата е собственост на Министерство на здравеопазването, като банята в нея не работи от години. Парадокс е, че Столична община е спечелила европроект, който предвижда здравното заведение да бъде затворено и да се превърне в музей на водата, като освен това се предвижда капиталът да бъде намален от 500 000 на 89 000, разказа Лъчезар Василев.

Абсурдно в случая е, че общината печели конкурс, без да е собственик на земята. Кинезитерапевтът изрази мнение, че държавата няма интерес да лекува масата, защото това струва пари. По думите му при тях месечно се лекуват 5000 души по Здравна каса – „лекуват своите ортопедични, неврологични и хронични заболявания“. „Това сме ние, всички – нашите бащи, майки, баби и дядовци. Социално значима дейност е това. Но всяка субсидия за нея изглежда като чиста загуба, защото тя се вижда само от хората, които ползват услугата, а не от хората, които я плащат“, коментира Лъчезар Василев.

В момента лековитата вода изтича в реката денонощно, каза гостът. По негови думи, „искат да затворят болницата, за да се случи този проект“. Това, което, според него и според колегите му трябва да се случи, е да се продължи с възстановяването на банята (б.р. затворена вече 20 години) и да се използва водата.

Цялото предаване от 3 май 2018 г.