enbg

Кънчо Стойчев, 16 април 2013 г.

16.4.2013 | коментара

Гост в “Шоуто на Слави” беше социологът Кънчо Стойчев, който коментира скандала с незаконното подслушване на политици, бизнесмени и граждани.
Според Кънчо Стойчев за пръв път през последните 23 години България има главен прокурор. Социологът похвали Сотир Цацаров за бързо извършената проверка по повод сигнала за незаконно подслушване и за резултатите от тази проверка. Стойчев обаче коментира, че главният прокурор не е извършил “подвиг”, нито е направил нещо “чутовно”, а е направил “нещо съвсем нормално – да си върши работата”.

Според Кънчо Стойчев след изнесените резултати от разследването на прокуратурата, следва нещо “хубаво и радостно”: “Ние от вчера се разделихме с г-н Цветанов, той е “политически труп”от вчера.” Стойчев припомни предишното си гостуването при Слави Трифонов, когато социологът прогнозира, че след окървавяването на Деня на Васил Левски, Бойко Борисов ще си подаде оставката, защото е умен. “Защо е “политически труп” г-н Цветанов?” – попита сега Кънчо Стойчев и сам си отговори: “Защото не е умен.”

На въпрос на Слави Трифонов, Кънчо Стойчев отговори, че подслушването не е възможно да е извършвано без знанието на Бойко Борисов. “Ние имаме официално признание от г-н Борисов, че се подслушва, помните скандала с Мишо Бирата”, каза гостът. Той припомни и думи на Бойко Борисов, от които става ясно, че е подслушвал “своите”.

Според Кънчо Стойчев се подслушва още за “икономически рекет”, но “най-страшното” било, че се е подслушвала опозицията. Социологът е на мнение, че това трябва да е по-важно за хората и от високите сметки за ток. “Първо, това се извършва с нашите пари. Второ, при демокрацията опозицията е свещена, демокрацията е такава система, че винаги има някой, който е на опозиция, контролира този, който е на власт. И този, който е на власт, ако се провали – има кой, готов е, веднага да го замести – да продължи, колата да продължи да се движи. (…) Ние винаги трябва да се грижим на опозицията да й се спазват правата и да я поддържаме, защото това е предпазният клапан на демокрацията.”

“Отново сме изправени пред това дали българите ще разберат какво се е случило”, коментира още социологът. Той е убеден, че народът ще разбере какво се случило, защото става дума за “сериозни криминални деяния от висш порядък, т.е. наказуеми по най-тежки текстове на българските закони и закони в белия свят изобщо.”

Накрая Кънчо Стойчев определи наличието на незаконни подслушвания като “изнасилване на демокрацията”.

Цялото предаване от 16 април 2013 г.