enbg

Къдринка Къдринова, 26 юни 2017 г.

26.6.2017 | коментара

Актуален гост в предаването беше журналистът Къдринка Къдринова по повод скандала с Бетина Жотева от СЕМ.

На 15 юни на заседание на Парламентарната комисия по култура и медии бил разглеждан казусът „Радио България“, обясни Къдринова. По думите й била обсъждана идеята, лансирана в края на месец май от ген. директор на БНР – Александър Велев „да трансформира по такъв начин тази програма, която излъчва на чужди езици за чужбина, че всъщност да я ликвидира, на практика“. Според нея това е „огромен проблем, защото тази програма представя България пред света“.

На заседанието присъствали членовете на Комисията, членовете на СЕМ, представители на Радио България и представители на Съюза на българските журналисти (СБЖ). Тя присъствала в качеството си на отговорен редактор на СБЖ. Къдринова разказа, че отивайки там, получила информация, в която фигурирало името на г-жа Жотева. На заседанието тя задала въпрос относно тази информация. Обяснява, че „като всеки журналист“ е трябвало да провери тази информация, задавайки въпрос на лицето, което е „активен фактор“. Пред Иво Сиромахов тя отказа да каже какво е питала, като уточни, че то фигурира в официалната стенограма. „Казусът не е въпросът. Аз мога да попитам всичко, свързано с темата за съдбата на Радио България, а тя може съответно да ми отговори всичко, което прецени за нужно. Защото казусът възниква след това“, коментира Къдринова, а после разказа, че след задаването на въпроса и след получаването на отговор е седнала на място зад Бетина Жотева. По думите й Жотева след това се обръща и започва директни заплахи към нея.

„Казусът не е в това какво съм попитала. Няма нищо необичайно и страшно в това. Попитала съм я нещо, във връзка с което тя – може би – е участвала в някаква ситуация. Тя отрече тази ситуация – о.к., приключваме. Защо обаче е агресията след това?“, попита Къдринка Къдринова.

На повторен въпрос от страна на водещия Къдринова отново отказа да каже какъв е бил зададеният въпрос, защото, според нея, г-жа Жотева би могла да я обвини в разпространение на фалшива новина. По думите й нейната цел е била да удостовери достоверността на информацията си, питайки Бетина Жотева.

Къдринова е сезирала Етичната комисия към СБЖ, но не смята да съди Бетина Жотева. Счита обаче, че случаят ще приключи, „когато г-жа Жотева поеме своята морална отговорност за недопустимо държание на член на СЕМ, спрямо журналист“. „Не само на мен лично да ми се извини, а да се извини на българските журналисти“, призова Къдринова.

Цялото предаване от 26 юни 2017 г.