enbg

Красимир Балъков, 17 юни 2014 г.

17.6.2014 | коментара

Красимир Балъков беше гост в „Шоуто на Слави“. Легендарният плеймейкър на „Етър“, „Спортинг“ – Лисабон, „Щутгарт“ и българския национален отбор реши да продължи треньорската си кариера в България – с отбора на “Литекс“ – Ловеч.

„Реших отново да се върна в нашата мила България и да се опитам да сътворя нещо по-различно. Много са причините за това решение. Най-вече – защото получих предложение от един клуб, който дълги години работи много професионално и качествено“, обясни Балъков. Той се надява със своите умения и опит, придобити в чужбина, да допринесе за положително развитие на българския футбол като цяло. Според него парите в спорта не са най-важното, но без пари трудно може да се върви напред, защото качествените условия за спорт не могат да се създадат без добро финансиране.

Новият треньор на „Литекс“ смята, че фаворити на световното първенство по футбол са Германия, Холандия и Бразилия. Доскоро слагал в сметките и Португалия, но го разубедила разгромната загуба от Германия в първия мач. Именно в първенствата на Португалия и Германия Балъков прекара най-силните си години като футболист. Скоро стана известно, че привържениците на „Спортинг“ – Лисабон са избрали негов гол за най-красив в историята на отбора, а в „Щутгарт“ Балъков е определен за най-добър играч на века.

Бившият плеймейкър разказа впечатленията си от това как се работи в Германия: „Те просто работят много правилно. Имат много качествени футболисти. И не се отказват до последната секунда, докато съдията не свири, германецът не се отказва. Дори и да губи, той продължава да се бори. Една смазана машина – във футбола и не само във футбола.“ Балъков смята, че на клубно ниво трудно можем да се сравняваме с Германия: „един клуб там има много, много спонсори – малки, големи… В България за жалост сме много далече от това.“

Желанието на Балъков е българското първенство да стане по-интересно: „Мисля, че с моето присъствие и присъствието на други мои колеги първенството може да стане по-интересно и по-конкурентно. Миналата година премина едно качествено първенство, за първи път и много интересно. Смятам, че тази година също ще бъде доста интересно. Има 5-6 клуба, които ще се борят за върха и останалите – да не изпаднат“, завърши той.

Цялото предаване от 17 юни 2014 г.