enbg

Комисар Богдан Милчев, 25 юли 2013 г.

25.7.2013 | коментара

Гост в шоуто беше шефът на КАТ-София комисар Богдан Милчев. Той отговаря на въпросите на Слави Трифонов и Лили Михайлова, която в рубриката „Искам думата“ повдигна въпроса за безопасността на пътя.

Комисар Богдан Милчев увери, че усилията, които столичните пътни полицаи полагат, за да гарантират безопасността на пътя, „граничат с нечовешките“. Гостът сподели, че за 2012 г. са извършени над 300 000 проверки на шофьори на МПС в София, като са констатирани над 200 000 нарушения. 40 % от тези нарушители обаче не са си заплатили глобата. „Това, че установяваме един нарушител – това не означава нищо“, каза комисар Милчев. Според него в наказателно-административната система има някакъв пропуск. И даде пример с пияния таксиметров шофьор, който се вряза в спирка на градския транспорт на бул. „Цариградско шосе“, вследствие на което загинаха младо момиче и 6–годишната Елена. Богдан Милчев каза, че въпросният шофьор 24 пъти е бил хващан в нарушения. Според шефа на КАТ законът е този, който му е дал шанс да продължи да кара и да не му бъде отнета книжката след констатираните по-дребни нарушения. Комисар Богдан Милчев е убеден, че трябва да бъдат приети нови законодателни промени. Той даде пример с Америка, където има „нулева толерантност към малките нарушения“ и подкрепи твърдението на Слави Трифонов, че и у нас трябва да се приложи доктрината „Джулиани“ (когато се наказват сурово дребните престъпления, намалява и тежката престъпност). Комисар Милчев смята, че трябва да има „генерална превенция“ – когато бъде констатиран нарушител, той бързо да понесе своята отговорност и наказание. Гостът дори се обяви за „агресивно законодателство“. Който не спре на пешеходна пътека, още на първия път да му се отнеме шофьорската книжка, предложи шефът на КАТ-София.

Комисар Богдан Милчев говори и за ролята на гражданското общество в решаването на проблема. Той информира, че КАТ има електронна поща [email protected], на която гражданите могат да сигнализират за нарушения и да изпращат снимки с нарушители на пътя. Комисар Милчев уточни обаче, че за да стигне до наказание, снималият нарушението трябва да свидетелства. Трябва да възбудим гражданското общество, да си сътрудничим, каза полицейският служител и призова „всеки от нас да дава личен пример“.
На въпрос на Лили Михайлова за видеонаблюдението, с което разполага столичният КАТ, комисар Милчев каза, че освен с камерите на СДВР, разполагат със 7 мобилни и 3 стационарни камери. За 2012 г. благодарение на камерите на КАТ са наложени над 48 000 акта за превишена скорост.

Все пак комисар Богдан Милчев отбеляза, че шофьорите в София стават все по-дисциплинирани. През 2010 г. жертвите от катастрофи в София са били 82, а през 2012 г. – 50. Според него намаляването на броя на жертвите се дължи както на „труда на полицаите“, така и на „гражданското общество“.

Какво каза още комисар Богдан Милчев за спазването на правилата, вижте във видеото. От там ще научите и кое е по-опасно според закона – да шофираш без шофьорска книжка или без винетка.

Цялото предаване от 25 юли 2013 г.