enbg

Коментар по казуса с българската номинация за генерален секретар на ООН

12.9.2016 | коментара

Сценаристите Филип Станев и Александър Вълчев коментират казуса с номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и слуховете, че номинацията й ще бъде подменена с тази на Кристалина Георгиева. „Ние сме заложници на някакво международно противоречие тук – между Русия и Германия“, заяви Филип Станев. Сашо Вълчев припомни, че името на Кристалина Георгиева се появи в публичното пространство точно след срещата на Бойко Борисов и Ангела Меркел. В същото време обаче колегите обърнаха внимание и на това, че германската страна отрича да има такова влияние.

Слави подчерта, че правилният ход би бил да се обяви номинацията на г-жа Бокова, да се обясин на българския народ, че нейната номинация е най-подходяща и след като правителството застане официално зад нейната номинация, с това да се приключи казусът. Появата на нова кандидатура в последния момент Слави определи като голяма излагация.

Според Филип Станев всеки следващ ход ще е грешен, а това, което се случва, е срамно за България.

Студентите от Кеймбридж, които стартираха инициативата за номинация на г-жа Ирина Бокова ще бъдат наши гости отново, съобщи Сашо Вълчев в края на разговора.

Цялото предаване от 12 септември 2016 г.