enbg

Калин Сърменов: Актьорите не трябва да поставят себе си пред професията

13.11.2012 | коментара

Гост на Венета Харизанова в „Лигата на необикновените“ на 13 ноември беше актьорът и режисьор Калин Сърменов, който е директор на Сатиричния театър. Двамата разказаха за интересното си запознанство на снимачната площадка на екшън трилъра “Killing Season”, в който участваха Джон Траволта и Робърт Де Ниро. Оказа се, че Венета Харизанова „се нахвърлила“ на Сърменов, който й бил любимец сред актьорите.

На базата на негови предишни изяви, Сърменов бил избран от режисьора Марк Стивън Джонсън за ролята във филма “Killing Season”. Той разказа своите впечатления от снимките на филма: „Никога не съм предполагал, че с Джон Траволта ще имам две сцени – и то само двамата, през една маса… Толкова беше близо до мен, че можех да протегна ръка… Това е опасно във всяко едно отношение – и в това, което ти искаш да кажеш, и в професионално. Вълнението ми беше такова, че в един момент започнах да си изкривявам физиономията. Защото се бях приготвил да водим диалог – тоест, професионална битка. И колкото повече нещата напредваха, толкова повече аз си казвах – „Боже, това е той…“ и започвах да си изкривявам физиономията.“ Сърменов каза, че е изключително впечатлен от професионалното и смирено отношение на Де Ниро и Траволта към актьорството: „За една частица от секундата не забелязах тези хора да поставят себе си пред професията“. Гостът посъветва и българските актьори да се научат на това поведение.

Калин Сърменов разказа и за увлечението си по рок музиката: „Моят татко, лека му пръст, изживя голяма драма, когато аз започнах да се занимавам с рокендрол. Телевизията е съвсем друго нещо. Тогава, когато аз се занимавах с рокендрол, всичко прохождаше. Нямаше реклами, нямаше толкова много канали. Тогава преминавахме през етапите на развитие – от руската телевизия всеки четвъртък или петък, после беше телевизията до обяд. Много сложни времена, на всичкото отгоре това беше и в прехода… в началото на 90-те години, края на 80-те, ъндърграунд. Много съжалявам, че тази гилдия не успя да докаже себе си и да направи логики, на базата на които днес да има сериозна рок музика.“ Във връзка с участието си в телевизионни сериали, Сърменов изказа мнение, че българският зрител е имал нужда да гледа родни продукти. По отношение на младите български актьори, които стават популярни, Сърменов смята, че те се нуждаят от добър, качествен пример.

Венета попита госта си и за разразилия се спор между него и министъра на културата Вежди Рашидов, който беше наречен от Сърменов „карикатура“: „Малко се преекспонира тази дума. Вежди твърдеше, че думата е смешник, но тя е карикатура. Това беше един наш спор, който беше изваден извън контекста – за финансирането на българското кино и начина, по който се организира това нещо. Думите ми бяха, че изграждането на всички тези принципи е карикатурно. За което аз продължавам да твърдя, че трябва да има контрол.“