enbg

Какво написа всъщност журналистът от телевизия ARD за Слави?

4.11.2016 | коментара

От вчера чрез медиите в публичното пространство се разпространява един доста свободен превод на публикацията в телевизия ARD за Слави Трифонов. Ето защо наш екип се свърза с професионален преводач. Вижте какво в действителност е написала журналистът Андреа Беер за разговора си със Слави Трифонов.

Българската рокзвезда Станислав “Слави” Трифонов се бори за повече демокрация

Телевизионната звезда провокира политическия елит

Гостите на “Шоуто на Слави” в частния телевизионен канал BTV в София трябва да са подготвени за всичко. Защото татуираният гологлав и с обици двуметров домакин на шоуто Слави Трифонов обича да притиска гостите си. Той обича иронията и ясните думи и по този начин вече 23 години има успех също и като певец. Близо 150 000 бяха на последния му концерт в столицата на България София. Центърът на града беше затворен, имаше речи и заглушителни фойерверки в цветовете на националния трикольор. Бомбастичното сценично шоу беше и политическа изява. Защото заедно с екипа си Трифонов инициира референдум, който има за цел да заздрави демокрацията в България, най-бедната страна в ЕС. Почти 600 000 се подписаха за този референдум, което е много повече отколкото беше необходимо. Това показва, че разочарованието от все още липсващите реформи е голямо и то особено сред младите българи.

Надпис под снимката на Слави:
Можех да продължа да разказвам вицове по телевизията, но искам да покажа на хората, че всъщност нещата зависят от тях
Слави Трифонов

Референдумът привлече повече интерес от страна на гражданите, отколкото предстоящите президентски избори, които ще се проведат на същия ден. Защото една голяма част от политическия елит в страната оценява ангажимента на Трифонов като нападение срещу политическата система. Три въпроса ще бъдат зададени на близо 6,8-те милиона избиратели: Трябва ли в България да бъде въведена мажоритарната избирателна система, която да замени пропорционалната? Трябва ли в България да бъде въведено задължителното гласуване? Трябва ли да се намалят субсидиите за партиите? Други три планирани въпроса бяха отхвърлени от Конституционния съд. Между тях и въпроса за това дали трябва да бъде намален броят на депутатите в парламента от 240 на 120? Инициаторите и техните поддръжници искат реформи в съдебната система и повече пряка демокрация. Много млади хора биха предпочели да останат в страната, но изтичането на мозъци продължава да бъде сериозен проблем за България. Трудностите според експертите произтичат и от царящата корупция в страната и проблемите с разпределението на властите в държавата, като например в правосъдието. Произтичащата от това недостатъчна правна сигурност продължава да тревожи (чуждестранните) инвеститори. Независимо от това, че по те все пак успяват да развиват бизнес в България, като например в икономическата зона край Пловдив.

Текст снимка:
Не зная как са нещата в Германия, но българите винаги чакат някой да дойде и да ги спаси. Но аз не виждам себе си като поредният спасител. Аз съм много практичен човек. Сега става въпрос за референдума, след това ще си поставя други цели.
Слави Трифонов отрича да има политически амбиции

50-годишният шоумен и политически активист Слави Трифонов между другото нарече публично по време на концерта си политиците “задници”. “Той е просто вулгарен”, смята Георг Георгиев, шеф на младежката организация на управляващата партия ГЕРБ, която има 15  000 членове. Младият политик подчертава, е той е голям поддръжник на пряката демокрация. В референдума обаче той вижда лично отмъщение на един популист срещу политическия елит, който Трифонов преди е подкрепял. Един от въпросите освен това вече бил поставен в предишния референдум. А и не било ясно дали тези млади фенове на Трифонов ще отидат да гласуват. “Поведението на този модератор е доста често цинично, нарочно срещу всичко и дори вулгарно”, казва младежът. Слави Трифонов много добре знае колко е провокативен. Той има пари и слава, свободен и независим е, казва той. И няма политически амбиции.
За мен е важно изобщо да бъда попитан и да имам възможност да решавам. Това за мен е демокрация.