enbg

Какви хора списват жълтите вестници и защо министрите дават интервюта за тях

27.4.2011 | коментара

Юристката Меглена Димитрова, съпруга на бившия депутат от СДС Венцислав Димитров бе гост на представителите на Редколегията Тошко Йорданов и Иво Сиромахов. Една конкретна история бе представена на вниманието на зрителите, по думите на Иво Сиромахов: „защото в държавата се случват неща, които остават извън фокуса на медиите“.

Г-жа Димитрова бе в студиото, за да изнесе „потресаващи факти за един от най-активните автори във в-к „Уикенд“ Димитър Златков, който е брат-близнак на издателя на вестник „Уикенд“ Мартин Радославов“. „Една мръсна история за клевети, заплахи, изнудвания и наркотици.“ – анонсира Иво Сиромахов.

Тази история е важна за обществото, защото описва механизмите, по които действа жълтата преса, обяви Сиромахов. По думите му, „нашата кауза от доста години – водим дела срещу жълтите вестници, защото смятаме, че се извършва публично оклеветяване на публични личности, което не е в полза на обществото“. По темата Слави направи уточнение кои дела са спечелили: „Джипът, който подарява Слави, е краден“, Уикенд; в-к Шок: „Слави си купи висше“, „Слави спи с малолетна“; в-к Контра: „Слави си купи диплома за висшист“, „Слави в ареста заради Евровизия“, „Слави припадна на Нова година, приемат го в частна клиника Лозенец“, „Слави се подлага на операция, ще си имплантира злато в носа“, „Слави се изложи като мъж, твърди елитна проститутка“, „Слави тежко болен, ходи на химиотерапия“.

На въпрос какво я свързва с хората, издаващи жълти вестници, Меги Димитрова отговори, че познава и двамата братя – с Мартин се познават от 5-6 години, с Димитър – от една година, запознават се на рождения ден на Ирина Флорин. „Не съм знаела, че Мартин има брат – една година сме общували, един кръг приятели, излизали сме, виждали сме се“, каза г-жа Димитрова. Тя обясни, че Димитър Златков е основният автор, който пише срещу Алексей Петров в техния вестник. „Да, но във Фейсбук има профил на Алексей Петрови, в който непрекъснато се пише за адвокатката Меги, публикуват се едни снимки, за които „вулгарни“ е меко казано – те са просташки, идиотски. Не са монтажи – някакви си, на някакви събирания. За всички тези снимки въпросният Алексей Петрови пише: „това адвокатката Меги ли е“, „ДС е к__ва“ – извинявам се за думата, говоренето е такова. Няма никакви факти, всичко е свързано с обиди. Това е за мен.“ По – нататък тя продължи с изясняването на ситуацията: „Тъй като има и други журналисти, които пък следят какво се пише, и така се стига до това – кой е адвокат Меги. Това е една история, която аз щях да скрия, защото не съм публична личност.“

Меглена Димитрова разказа, че всичко започва преди два месеца, когато пише на страницата си във Фейсбук, че „хората, зависими от кокаин нараняват близките си, те са циници, егоисти, живеят в друга реалност и особено, когато имат занимания, свързани с писане, просто трябва да има някаква бариера за това“. Признава, че написала това, защото така го разбира. След това Димитър Златков, с когото дотогава имали приятелски отношения, започнал да й изпраща „имейли с квалификации, обиди, ужасии: „Благодари се, че имаш дете!“ Меглена разказа, че след това помолила мъжа си да вдигне телефона и да го помоли, след 9 имейла, в които тя е наречена „к..ва пробита, мадам парцал“, да престане.
„Това не е битова драма – обърна се към зрителите Меги Димитрова, – това е говоренето на един журналист, който вие смятате, че когато вземете този вестник, има някакво значение.“ – „И то наистина има, защото си го купуват.“ – коментира Слави.

След молбата от страна на съпруга й да престане, Димитър Златков изпраща пореден имейл, който Меги Димитрова показа пред камерите на дисплея на телефона си:
„Ето ти още едно писмено доказателство – след предупреждение на съпруга, че не е желателно да се пишат такива неща, тъй като представляват заплахи, извергът не се спря. Ето и новата ми порция – хайде, кажи на мъжа си, с картонче, да ми пусне жалба в полицията, може направо и при корумпето Станимир Флоров, подкупен от години от Таки. Затова и няма да ми направят нищо шибаняците, както и ташак агентите от ДАНС. Кокинов е слуга на Роман Василев също, а Цецо – Ченгето е просто рогоносец. Така че – У!, тормозът продължава. Хайде да видим, че дори и да го предадеш на куките, нищо няма да ми се случи. Пробвай, в себе си имам 2 грама кокаин и ще си шмъркам пред полицаите. Тормоз.
Димитър Златков“

На питане на Слави „защо се занимаваме с тази гнусна история“, Меги отговори, че „тя не е моята лична драма, … хайде тези, които пишат тези неща, да не са кокаино зависими“.
„Идвайки тук, аз се чувствам имунизирана срещу следващите неща, които ще се изсипят на главата ми.“ – каза г-жа Димитрова и разказа как Димитър Златков няма задръжки да каже, че дадено порно клипче, намерено в нета, е всъщност с друга, нарочена за целта, жена, която „много прилича“.

„Хора, които употребяват кокаин, нямат никакви спирачки… Това е много страшно, защото те не са в състояние да влязат в пантофите на нито един от нас. Не са в състояние да разберат, че тези неща нараняват.“ – коментира Меги Димитрова. В отговор Слави изказа мнение, че „има полиция и съдебна система“, а притежанието на наркотици се наказва от държавата. … „Трябва да се обърнеш към съдебната система, ако се чувстваш застрашена. – каза Слави. – А в публичното пространство – след като властта използва подобен вестник за неин официоз, след като те дават интервюта в този вестник „Уикенд“, след като толерират подобни хора като Дилян Пеевски и майка му Ирен Кръстева (по-рано в разговора споменати като собственици на голяма част от „жълтите вестници“ – б.а.) – те са толерирани, иначе би следвало да се търси откъде те са взели пари. Гледам днес бТВ – чак сега се сетиха да разследват тази фирма, която е на 1 месец, как е купила Кремиковци. Т. е. непрекъснато се случват неща, за които държавата трябва да се грижи, държавните органи, които сме избрали… А ние тук, като медии, може да говорим само за моралния казус на тази ситуация.“

Любопитно бе да се разбере, че след като поискала среща със зам.-главния прокурор Бойко Найденов, г-жа Димитрова в приятелски разговор получава съвет от него, че с правни средства нищо няма да постигне. „Което е така, аз като юрист го разбирам“, добави гостенката.

Позовавайки се на опита си с жълтите издания, срещу които печели дела, но и давайки си сметка, че нито един от многото известни личности, изразили подкрепата си тогава, не завежда дело срещу тях, Слави се обърна към Меги: „Няма да успееш, защото обществото, средата, законите, правителство, цялата база – няма да ти позволи да успееш. (…) Има хора, които искат да вярват, че аз вземам наркотици и когато прочетат това нещо, за тях то е потвърждение. Аз мога да се боря срещу вестника, но не мога да се боря срещу манталитета.
Препоръчвам ти на теб да си достатъчно силна да приемеш, че си допуснала в твоето обкръжение едно л__но. И сега ще си носиш последствията от това.“

Меги Димитрова каза, че на запад, когато някой извърши нарушение на писаните правила, се санкционира по начин, който да не предполага той да повтори това нарушение. По думите й законодателната инициатива идва тогава, когато обществото е достатъчно узряло да я поиска. „Аз осъзнавам, че могат да се направят определени неща и няма да се откажа, поне засега, докато имам енергия да го направя, ще опитам. Ние сме държавата, така че каквото правим, дотам ще стигнем. Аз съм готова да я водя тая битка, дори да мина през окалването.“

„Жълтите вестници навън не си позволяват да публикуват клевети, защото там съдебните дела са свирепи и много вестници са докарани до фалит от оклеветени хора. Тук досега не се е случило.“ – коментира Иво Сиромахов.

„Остава въпросът кой пише тези неща – каза Тошко, – сега разбрахме какъв е един от основните хора, който пише в „Уикенд“.

„Има неща, които се пишат – те са върхът на страданието и на унижението за много хора – каза Слави, – Невена Коканова, Емил Димитров, аз съм само повод. Има отвратителни неща – за хора, по-емоционални, хора на изкуството, това може да ги съсипе. Този, който ги пише, има сериозен проблем – да пише тези неща, за да вземе пари, нещо е недъгаво в душата му, наркотиците са само допълнителни екстри.“

Иво Сиромахов постави въпроса защо правителството избира такъв вестник да бъде неговият официоз, на което отговори Слави: „Най-вероятно този вестник ще действа в интерес на властта на следващите избори.“