enbg

Инж. Митко Димитров, 1 февруари 2013 г.

1.2.2013 | коментара

Инж. Митко Димитров беше гост в „Шоуто на Слави“ и централна тема на разговора бяха отказаните средства по оперативна програма Конкурентоспособност. Освен това Димитров разказа любопитни неща за работата на фирмата си, пластичната хирургия и мотивацията му да продължава да работи. Гостът разказа, че е завършил технология на машиностроенето и металорежещи машини във Варна, но след 10 годишен стаж като машинен конструктор и механик, решил да развива бизнес. Името си фирмата му получила „на шега“ – от името на магнетофони: „Мислехме си тогава – какво толкова, всяко чудо за три дни“, спомни си Димитров.

Относно нашумялата тема за субсидията, която спечели от оперативна програма конкурентоспособност и в последствие отказа, Димитров обясни, че е огорчен от скандала, но е отказал парите, защото според него тромавата процедура ще го забави с три години и фирмата му ще загуби темпото си на развитие: „Тази програма, нас специално, нашата фирма, ни връща малко назад във времето. Тоест – програмата за конкурентоспособност ни прави неконкурентоспособни. Техниката, която предстоеше да се купува, когато писахме програмата, а това беше през март 2011 година, беше актуална тогава. За една телевизия с HD резолюция има много важни софтуери, конвертори, които са актуални в един момент, а в следващия излизат нови. А дори и факта, че ние, имайки собствени средства, не можехме да ги закупим тогава, защото участваме в една програма, която ни задължава след като минат съответните етапи, да се направи търг за доставчик и чак тогава да се правят постъпления и предплащания пред фирмите доставчици на тази техника и не знам след колко време тази техника ще пристигне. Нас специално това ни бави точно три години.“

Димитров уточни, че тези субсидии по Конкурентоспособност се отпускат само за техническо развитие на фирми: „Не за песни, нито за определен жанр музика, или пък силикони, както коментират. Програмата дава възможност на всеки, който има фирма и тя е просперираща и иска да я доразвие, да участва.“ Бизнесменът сподели, че е огорчен от радостта на определени хора, след като отказал средствата: „Това не е победа, а загуба за цяла България, защото България в момента има уникалния шанс да усвоява европейските средства. Тя си плаща таксата на Европа, всяка година, в рамките на 800 милиона евро, която идва от нашите данъци, които и моята фирма е плащала. В следствие на което имам правото да получавам евросубсидии. И точно затова и кандидатствахме. Досега никой не ми е дал нито един лев, ние сме саморазвили фирмата от 1990 година поетапно, до сега.“ Според Димитров България ще стане развита страна, когато всеки един успее по своему не да завижда на успелия, а да направи нещо, за да успее. Той призова българите да променят начина си на мислене и да разсъждават по-делово, по-целево, по-резултатно.

Гостът коментира и една от най-любопитните теми, свързани с външния вид на изпълнителките в поп-фолка: „В нашите договори има клауза, в която пише, че техният външен вид е тяхно задължение. Ние го изискваме – да имат добър външен вид. Не се срамувам от никой от тях, включително и от тези, които не са успели. В тях има стремеж за успех. Когато има притеснение в някой изпълнител относно лош профил или малки гърди – това притеснение трябва да изчезне, рано или късно. И самият изпълнител взима решението да се подложи на пластичната хирургия. Но аз бих желал да запитам Пластичната хирургия – къде е техният естетически критерий за нещата, защото те са специалистите. Те би трябвало да поднесат правилния съвет на моята изпълнителка, която харчи свои пари за тази интервенция. Защото най-добрата пластична хирургия е незабележима. Но това, изглежда, тези специалисти не го разбират. Това е големият проблем. И аз виждам резултат, който и на мен, в някои моменти не ми харесва.“

Димитров не е примамен от това да премести фирмата си в столицата и продължава да живее и работи в Димитровград: „Харесва ми този град. В много развити страни, включително и в Германия, където съм ходил на командировки, ми е правило впечатление, че много развити фирми са в провинцията – на стотици километри от големите градове.“ Според Димитров това, че хората, работещи в такава фирма, пътуват по стотици километри от големия град до работата си, не им пречи да създават качествен продукт. „Там е по-спокойно, по-лесно се мисли, по-добре се твори“, обясни Димитров.

На въпроса какво го мотивира да продължава да работи, Димитров отговори така: „Защото съм си доказал, че имам пазарния нюх и успех в тази страна, защото един чужденец на мое място няма да успее в тази страна. Както и в момента един чужденец не би проумял какво става относно спечеления проект. Журналистите насадиха тази представа в Европа, че репутацията на България се нарушава от това, че на някоя й била по-къса полата или по-големи гърдите. Нима репутацията на Щатите се нарушава от това, че Мадона е провокативна или Бионсе, или Лейди Гага?…“, завърши Димитров.

Цялото предаване от 1 февруари 2013 г.