enbg

Илиана Раева: Работа на треньора е да направи спортиста състезател

14.10.2010 | коментара

13 октомври 2010 г.

Момичетата от Националния ансамбъл по художествена гимнастика и техният треньор Илиана Раева гостуваха в шоуто след като се завърнаха от световното в Москва с бронз на обръч.

По 8-9 часа на ден тренираме, каза Илиана Раева и така отговори и на въпроса на Слави как се поддържа във форма. Момичетата са страхотни, имам честта да ги тренирам от една година, каза тя за ансамбъла.

Запитана дали са се разбрали в художествена гимнастика, Илиана поясни, че е имало нападки по отношение на избора й за индивидуалните гимнастички, не за ансамбъла – по думите й, защото по нейно лично мнение сменила четвъртата с петата. Става дума за контролно състезание, на което се явяват всички гимнастички. На световното първенство трябвало да играят четири гимнастички. Тя не пуснала четвъртата, а пуснала петата от това състезание, „защото е по-перспективна, защото това е правилният избор и защото аз съм старши треньор и така прецених“.

По темата отново за ансамбъла Илияна Раева каза, че това е един отбор, който за първи път отива на голямо състезание, има две 15-годишни момичета, едно е на 16. Запитана дали има откъде да избира и има ли деца, които да искат да стават гимнастички, тя отговори с думите: „Разбира се, че не е както беше навремето. Много по-малък е изборът, защото вече няма толкова голям наплив към залите по художествена гимнастика. Едно време държавата подкрепяше, даваше много пари за спорта.“ Федерациите не получават пари само за медали, уточни Илиана и добави, че има финансиране за постиженията от първо до осмо място.

Следващото състезание, което предстои на ансамбъла е Световното първенство във Франция. След като узна, че през април момичетата са спечелили седмо място, а след това пето и съответно – третото сега, Слави прогнозира, че е логично следващото им класиране да е на първото място. Няма спортист, който е бил в това студио, да съм казал какво ще се случи и да не се е случило, заяви увереността си Слави.

„Във Франция състезанието ще бъде много тежко. – каза Илиана Раева – То е предолимпийска квалификация, на която само първите шест отбора ще се класират за Олимпиадата. Трябва да сменя програмата. Предстои тройно и четворно по-голяма работа, от това, което момичетата са правили тази година. Но аз съм ги подготвила психически, че ги чака къртовска работа.“

„Една от най-важните задачи на треньора е да направи спортиста състезател.“ – каза Илиана Раева. Тя добави, че непрекъснато си говори с момичетата. На въпрос как разбира дали едно момиче е амбициозно, тя отвърна: „Не ги разбирам, аз ги правя амбициозни“.

Ренета (20 г.), Михаела (20 г.), Катрин (19 г.), Християна (15 г.), Цветелина (16 г.), и Елена (16 г.) – това са момичетата, които донесоха бронз за българската гимнастика от световно първенство. Колкото различни, толкова и сходни бяха мотивациите на всяка от тях – знанието, че имаш висока цел, класирането за олимпиадата, възможността да постигнеш нещо голямо, изиграването на съчетание на голям шампионат и вдигането на флага след това. Момичетата признаха, че са приятелки и се разбират много добре. Те и нямат друг шанс, освен да са приятелки, пошегува се Илиана.

Любопитно за отбора бе да разберем, че момичетата не са на диета. Имат обаче правило – трябва Илиана да харесва формата им. Изгубят ли одобрението й, ще трябва да му мислят.

Слави получи като подарък един обръч и се пошегува, че всяка сутрин има занимания по художествена гимнастика. След това шестте грации изиграха част от композицията, с която донесоха бронза за страната ни. Композицията е по руската анимация за принцеса Анасасия, затова и момичетата бяха с по една малка коронка. Самото съчетание било много високо оценено от руснаци и англичани, сподели радостно треньорката им.