enbg

Иво Христов и Милена Димитрова, 18 декември 2017 г.

18.12.2017 | коментара

В предаването гостуваха Иво Христов и майка му Милена Димитрова по повод благотворителния търг в подкрепа на кампанията „Живот за Иво“ и представянето на новата книга „Изпусната любов“.

Иво Христов е на 16 години и досега е претърпял 4 мозъчни операции заради тумор. „Всичко дойде като гръм от ясно небе за мен. Но въпреки това никога не се отчаях! И никога не си казах, че може би животът ще си отиде толкова рано“, разказа за своята борба Иво. Вместо да изпадне в депресия обаче, момчето започва да пише книги. До този момент е написал пет книги. „Всичко, през което преминах през тези 3-4 години, ме научи, че няма време. Просто не си струва човек да чака. Щом има вдъхновение и желание, трябва да го прави“, каза Иво. Сподели, че животът е непредвидим и поднася изненади, но човек трябва да се бори.

Майката на Иво разказа, че в момента чакат оферта за лечение от Америка. „Разбрахме, че в Ню Йорк има специализирана клиника за неговото заболяване – неврофиброматоза тип 2, от която клиника голям процент от пациентите си тръгват напълно здрави“, каза Милена Димитрова. През месец януари клиничният съвет ще разгледа случая на Иво.

За трудностите около финансирането на лечението Милена разказа, че „всяка следваща година нещата стават все по-трудни“. Фондът за лечение на деца в чужбина е помогнал с пари за мозъчните операции на Иво. При една от тях обаче той губи слуха на дясното си ухо. Заради тумор и в лявата ушна кухина слухът му е застрашен. Фондът обаче отказва да финансира лечение с експериментални лекарства. „Когато човек е изправен пред дилемата дали детето му да остане без слух тотално и завинаги, без никаква алтернатива, или да приложи някакво експериментално лечение – съответно се съгласява на по-малкото зло“, разказа Милена.

Иво благодари на всички, които му помагат и са плътно до него през годините. Майка му Милена сподели, че изработва ръчно сувенири и икони, за да се справя с трудностите около намирането на средства за лечението на сина й.

На 19 декември 2017 г. от 19:00 часа в столичния „Готъм клуб“ ще има благотворителен търг в подкрепа на кампанията „Живот за Иво“ и представяне на новата му книга „Изпусната любов“.

Цялото предаване от 18 декември 2017 г.