enbg

Иво Сиромахов: От милиционер полицай не става

21.2.2012 | коментара

20 февруари 2012 г.

Полицията е създадена, за да обслужва интересите на хората, а не да буди страх. Водени от тази теза Иво Сиромахов и Филип Станев пожелаха да коментират реакцията в медиите на отговорните органи и институции по случая с акцията на ГДБОП, в която потърпевш беше нашият колега Илия Илиев. На 16 февруари помещение, собственост на музиканта от Ку-ку бенд, беше обект на проверка от служителите на ГДБОП. При поискване на съдебно разпореждане за това обаче разследващият полицай Малакова го заплашила с думите: „Тоя ще седи пред вратата, ще кляка и ще лази, докато аз кажа!”.

„Доста коментари има по темата, че България е станала полицейска държава, което на мен ми се струва, че не е особено точно. По-скоро можем да кажем, че е милиционерска държава“, каза Иво Сиромахов. Основният проблем според него е липсата на адекватен отговор от страна на институциите.

Колегите ни подплатиха думите си с кадри, излъчвайки видео от ефира на bTV. В него министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прави коментар по темата: „Колегите просто са посетили този адрес, който е собственост на въпросния човек, но е предоставен да се извършва тази дейност на други лица“. Красноречив отговор получава въпросът дали служителите на ГДБОП са имали право да достъпят частния обект – „Благодаря ви“, казва Цветанов. С подобна „благодарност“ реагира и директорът на ГДБОП – Станимир Флоров.

„Много интересен е въпросът дали властта изобщо трябва да отговаря на гражданите. Тя смята, че не трябва да отговаря“, недоумяваше Иво Сиромахов. Той определи поведението спрямо „въпросния човек“ като обиждащо обществото.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев също се е ангажирал с мнение по темата в медийното пространство:

„Тук говорим за действия по разследване, които са извършени в условията на неотложност“, казва Георгиев. Той обяснява, че само в американските сериали се задава въпрос като „Имаш ли заповед от прокурор?“. „Няма такова нещо в България. Законът и наказателният кодекс разрешават на разследващите органи при действие по неотложност да извършват действие по разследване без съдебна санкция“. Според него момчетата от ГДБОП, които „не са балерини“ и „не са такъв тип хора, които да се държат арогантно“ не са проявили полицейщина и реплики като „ще кляка и ще лази“.

„Аз мисля, че уважаемите зрители ще си направят съвсем сериозни изводи от това, което видяха“, заключи Слави. Иво Сиромахов беше по-краен в извода си: „От милиционер полицай не става“.