enbg

Иво Атанасов, 27 юли 2016 г.

27.7.2016 | коментара

В предаването гостува Иво Атанасов, който разкрива подробности около последните спорни решения на СЕМ.

В разговора първо бе засегната темата за ротационния принцип на СЕМ. Иво Атанасов каза, че СЕМ има трима нови членове от пет, но тази ротация се е забавила с година и половина. По думите му Народното събрание е институцията, която извършва тази ротация. По този повод Слави Трифонов акцентира, че когато СЕМ му наложи глоба, той си я плаща навреме.

За забавянето на процедурата по избор на генерален директор на БНТ Иво Атанасов каза, че на 1 август приключва 3-годишният мандат на Вяра Анкова. Трябвало е СЕМ да е избрал вече нов генерален директор или да го избере до петък. От протоколите на заседанието на СЕМ от 7 юни може да се види, че той 9 пъти поставя въпроса, но не получава отговор, каза Атанасов. По думите му вместо това и към момента СЕМ работи по „усъвършенстване на процедурата“ за избор. По тази процедура, според Атанасов, вече са минали няколко избора и тя е минала съдебен контрол успешно. Новата процедура ще бъде качена на 1 август на сайта на СЕМ за обществено обсъждане, каза Атанасов и коментира, че на 2 юни парламентът е приел поправка в Закона за радиото и телевизиите, с която се дава възможност, при неосъществен избор, генералният директор да продължава да управлява. Тук са и неговите спорове с колегите, каза Атанасов, според когото поправката не означава, че СЕМ не трябва да започне с избора.

„Това се прави, защото идват избори и не е удобно да се сменя генералният директор на БНТ, и понеже идват избори, добре е да стои Вяра Анкова“, предположи Слави Трифонов. „Аз вярвам в необвързаността на всички колеги, нямам право да ги подозирам, но все пак в миналия състав на СЕМ беше почти невъзможно да се прокара политическо влияние, защото бяхме избрани от три различни парламентарни мнозинства и назначени от двама различни президенти. Сега имаме двама колеги, които са от едно и също парламентарно мнозинство избрани и двама други, които са избрани от президента, излъчен от същото парламентарно мнозинство. Така че ние трябва да бъдем много внимателни в действията си, за да не даваме повод да се отправят упреци към нас, че подлежим на политическо влияние“, заяви позицията си Иво Атанасов.

Иво Атанасов определи като голямо свое огорчение избора на Александър Велев за генерален директор на БНР, който от тази позиция веднага уволни Лили Маринкова не само като шеф на програмата на радиото, но и като журналист в него. Атанасов подчерта, че ако все пак може да приеме нейното уволнение като програмен шеф, то тя има своето място като журналист и „глас“ на радиото.

За това, че позицията на България по отношение свободата на словото не е никак добра и непрекъснато спада, Иво Атанасов коментира, че от една страна данните за тези заключения се подават от хора от България, но и се съгласи, че ситуацията не е добра. „Видимо е, че свободата на словото намалява. Това го виждаме и в лошо платения журналистически труд, когато ти дават минималната заплата и ти дават бонуси тогава, когато пишеш материали в подкрепа на редакционната линия или на желанията на собственика, на издателя. Или когато държавата ти дава пари по различни стратегии, популяризиращи различни Европрограми. Това те прави зависим, това стеснява свободата“, категоричен беше Иво Атанасов.

Цялото предаване от 27 юли 2016 г.