enbg

Иван Сердаров и Борислав Мазнев, 4 ноември 2015 г.

4.11.2015 | коментара

Представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР Иван Сердаров и Борислав Мазнев бяха гости в „Шоуто на Слави“ и коментираха протестите на полицаите срещу промените в закона за МВР, чрез които се орязват значително т. нар. социални придобивки на работещите в сектор „Сигурност“. Иван Сердаров е член на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР, началник на група „Регистрация и отчет на ППС, собствениците им и отчет водачи“ в сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР – Пазарджик, с 9 години стаж като полицай. Борислав Мазнев е заместник-председател на Управителния съвет на синдикалната федерация на служителите на МВР, старши разследващ полицай в отдел „разследване“ в ОДМВР – Пловдив, с 23 години стаж в полицията.

На въпрос дали не е малко странно точно полицаите, които са пазители на реда, да блокират улици и да протестират, Борислав Мазнев отговори: „Съвсем нормално е в ситуация, в която се нарушават правата на хората, гражданските им права, личните им права, човешките им права, напрежението в тях да ескалира и да избухнат по този начин. Разбирате, че чашата на търпението вече е препълнена, тя прелива. Съвсем нормално е хората да изразят недоволството си по начина, по който всички останали граждани, тъй като ние също сме граждани на Република България.“ Мазнев обясни, че от 2011 година служителите в министерството не са получавали униформи, липсват кобури, а някои от автомобилите на полицията са на над 1 милион километра. Освен това от 6 години няма никакво реално увеличение на заплатите на служителите.

Борислав Мазнев нарече протестите на полицаите „абсолютно спонтанни“, предизвикани след „тайното решение“ на Министерски съвет, взето на закрито заседание в петък, без да бъде съгласувано със служителите на сектор „Сигурност“. Иван Сердаров каза, че въпросното решение на Министерски съвет засяга преди всичко гражданите: „Защото при така наречената реформа, която се прие в петък следобед, по милиционерски, нашите прогнозни изчисления са, че вследствие на нея към началото на месец февруари 2016 г. МВР ще придобие вид на една четвърт от сегашния си състав.“ Според неговите думи всички служители, които ще осъществяват функциите на МВР в страната, ще бъдат не повече от 10 хиляди човека. „А 10 хиляди човека няма как да работят като 35 хиляди“, заключи Сердаров, според когото промените в закона за МВР ще рефлектират върху всеки един български гражданин. Според двамата гости реално погледнато полицаите в България са много малко, но никой не излиза да го обясни на българското общество.

На въпрос дали единствено последните промени са причината полицаите да излязат на улицата или има и други причини, Борислав Мазнев отговори: „Законът по никакъв начин не защитава служителите. Когато се случи нещо, винаги служителят е виновен. Виждате какво се случва в последните години – медиите услужливо нападат за всеки един случай, в който могат да изтъкнат полицейско насилие. Гледат да го направят, въпреки че не винаги това се доказва в съда.“ От друга страна, според Мазнев, няма положителен отзвук и отразяване при разкриването на тежки престъпления.

Цялото предаване от 4 ноември 2015 г.