enbg

Иван Кулеков за сблъсъка си с битовата престъпност

20.6.2016 | коментара

Иван Кулеков разказва за сблъсъка си с битовата престъпност. В родното си село Хирево, общ. Севлиево, в родната си къща Иван Кулеков заварва крадец и се налага да го задържи, докато полицията реагира. В действителност се оказва, че крадецът не бяга от местопрестъплението и изчаква идването на полицията. Нещо, което Кулеков обясни с думите: „защото този човек не знае какво да прави с живота си“.

Куриозно, на обаждането на 112, оператор казва на Кулеков, че полицията ще пристигне на площада на селото, а той да отиде да я посрещне. От своя страна, крадецът като чува разговора, пита Иван Кулеков дали може да отиде до вкъщи да си вземе някои неща и после сам ще отиде на площада.
Иван Кулеков се обадил на човек от селото, който да посрещне полицията. При извършването на ареста на крадеца, полицаите заявяват, че много добре познават извършителя – Стефан. Тогава и Кулеков се сеща, че от 2-3 години в селото се говори за този Стефан, за когото всички знаят, че обира къщите, но полицаите казвали, че трябва някой да им го хване, за да могат да му повдигнат обвинение. Никой така и не вярвал, че ще го осъдят, защото по закон, когато откраднатото е на стойност до 150 лева, наказанието е глоба от 100 до 300 лева, налагана по административен ред, обясни Кулеков. „Значи, тези хора отиват и обират възрастните хора, които получават 160 лева пенсия, но те взимат примерно 120 лева всеки път в продължение на години. Ако ги хванат – пробация. Това не е затвор или някакво друго наказание и един беше събрал 9 пробации. Има хора с по 10, с по 30 пробации, Волен Сидеров има 4. Защо хората трябва да вярват, че някой, ако бъде хванат, ще бъде съден?“, възмути се Кулеков. Той сподели, че никой не вярвал, че този човек ще бъде осъден, но полицията в Севлиево поискала бързо производство и след 10 дни той влязъл в съда. Искането на прокурора било за 3 месеца наказание, а съдът му дал 5 месеца затвор.

Иван Кулеков цитира факти, свързани с престъпността: „В началото на годината, поради изтекла давност, са прекратени 40 000 дела от Прокуратурата. За целия този период от 25 години са прекратени 1 600 000 дела. 1 600 000 престъпления са останали ненаказани. Тези са от заявените престъпления – на хората, които са се осмелили да отидат в полицията и да кажат, че са ограбени.“ Кулеков пресметна, че вероятно престъпленията за 2 или 3 милиона и запита: „Кой човек ще вярва, че имаме държава, че има полиция, която се грижи за хората? 2 милиарда даваме за 6 самолета! Тези самолети ли ще опазят милионите хора?“ По думите му битовата престъпност е проблем на националната сигурност. „Няма по-остър проблем в България от битовата престъпност. Тя сякаш не съществува! Вътрешният министър каза – не може да се справим. Как не може да се справите? За какво изобщо сте там, след като не можете да се справите?! Има война! Аз не знам дали по време на турско башибозуците са обирали така хората и се е случвало това, което се случва сега в нашата демократична държава“, каза Иван Кулеков и призова чл. 218 т.б да бъде премахнат от закона, като изтъкна, че всяка вещ в едно село „е мечтана, не струва 20 лева – това е съдбата на тези хора, които са отделяли от залъка си, за да си купят каквото и да е“.

Цялото предаване от 20 юни 2016 г.